Atgal

Spausdiniti

Šis puslapis atspausdintas iš www.islamas.lt

Salat Istikhara

SALAT-L-ISTIKHARA

Istikhara malda yra malda prašant patarimo, kuomet musulmonui reikia padaryti svarbų sprendimą, ir jis neino, kaip jam pasielgti.

Kiekvienas musulmonas, prieš darydamas bet kokį sprendimą, turi siekti Allah patarimo, nes tik Allah ino kas mums yra gera. Tai, ką mes galvojame esant mums gera ar tinkama, gali iš tiesų būti bloga, ir tai, ką mes galvojame esant mums alinga, iš tiesų gali būti mums naudinga.

Jeigu Jūs nesate tikras dėl to, kokį sprendimą priimti ir kaip pasielgti savo gyvenime, šiam reikalui yra viena malda, (Salat-l-Istikhara), kurią Jūs galite melsti, prašydami Allah’o patarimo. (Pvz. Ar Jums vesti/ištekėti u tam tikro mogaus? Ar lankyti tam tikrą koledą/mokyklą? Ar priimti darbo pasiūlymą? Ir t.t.) Allah ino, kas Tau yra geriausia, todėl, jei nesi tikras dėl to, kaip pasielgti, tuomet prašyk Allah pagalbos.

Pranašas Muhamedas yra pasakęs: "Jei kuris nors iš Jūsų yra susirūpinęs dėl kokio nors gyvenimiško reikalo, ar dėl kelionės, tai tas mogus turėtų atlikti du rakat'us neprivalomos maldos, ir po to jis turėtų pasakyti šią du’ą:”

                                                                             Arabiškai:

                                         

Vertimas:

O, Allah’e! Jūsų vertingų inių vardan, aš prašau Jūsų patarimo, ir Jūsų didelės galios vardan, aš prašau Jūsų – būkite man dosnus. Jūs turite galią, o aš – ne. Ir Jūs inote, o aš – ne. Jūs esate tas, kuris ino visa, kas yra paslėpta. (neinoma, slapta).

O, Allah’e! Jeigu Jūsų iniomis, (Jūsų nuomone) (čia reikia paminėti tą problemą, į kurią norite atsakymo) yra gera ir tinkama mano religijai, bei mano gyvenimui, šiuo metu bei ateityje, tuomet taip tegul ir būna, ir meldiu, tegul tai man būna lengva, ir meldiu Jūsų palaiminimo. O jeigu, Jūsų iniomis, (čia ir vėl paminėkite savo problemą) yra netinkama bei bloga mano religijai, bei mano gyvenimui, šiuo metu bei ateityje, tuomet pašalinkit šią problemą nuo manęs, ir pašalinkit mane nuo šios problemos. Ir tegul atsitinka taip, kaip Jūsų iniomis man yra geriau, ir leiskite man diaugtis tuo, kas įvyks mano gyvenime Jūsų valia.

Transliteracija:

Allahumma inni astakheeroka bi ilmik.  Wa'astaq-diroka biqodratik.  Wa'as'aloka min fadlikal-azeem.  Fa'innaka taqdiru wala aqdir.  Wata lamo wala-a lam.  Wa'anta-allamul ghuyoob.

Allahumma in kunta ta lamu anna (hathal-amra*) khayul-lee fi deenee wama ashi wa ajila amri wa'ajilah, faqdorho lee, wayassirho lee, thomma-barik lee fih.  Wa'in konta ta lamo anna (hathal-amra*) sharrul-lee fi deenee.  Wama ashi.  Wa ajila amri.  Wa'ajilaho.  Fasrifho annee.  Wasrifnee anh.  Waqdur leyal-khayr haytho kan.  Thomma ardini bih.

* Reiktų paminėti, jog Istikharą galima melsti tiek kartų, kiek tik norite tol, kol pajusite aiškų atsakymą į Jus kankinantį klausimą.

Kaip mogus suino atsakymą į Istikharą maldą?

Sahih Bukhari iš Hadhrat Jaabir (Radhiallaahu Anhu) yra pasakęs, jog Pranašas Muhamedas (saws) pasakė: 'Kuomet Jūs dvejojate kaip pasielgti gyvenime, tuomet reikia atlikti du rakatus Nafl Salaat ir pasakyti tam tikrą Du'ą.'

Iš šio hadiso suprantame, jog Istikharos tikslas yra pašalinti bet kokias abejones, kurios kankina mogų kokiu nors klausimu. Dėl to, Istikhara turi būti atliekama neturint jokių blogų minčių, bei nesant iš anksto nusistačius į kurią nors tai pusę sprendimo atvilgiu. Kadangi Istikharos tikslas yra TIKTAI IŠSKLAIDYTI ABEJONES, dėl to yra klaidinga manyti, jog atsakymas į Jus liečiančią problemą ateis sapno pavidalu. Jeigu, atsikėlus ryte, mogus jaučia palengvėjimą ir ino, kaip jam pasielgti, tuomet tai ir yra atsakymas, ir mogus taip ir turėtų elgtis. Tačiau, jeigu atsikėlęs ryte mogus vis dar neino kaip jam pasielgti, tuomet jam reikia melsti Istikharą 7 dienas iš eilės. (t.y. septynis vakarus, prieš einant miegoti). Insha Allah, visos abejonės per šį laiką išsisklaidys, ir mogus, (daniausiai susapnavęs sapną su aiškiais nurodymais kaip jam elgtis) inos kaip jam toliau elgtis gyvenime. Tačiau, jeigu net ir po 7 dienų mogus vis dar negauna atsakymo į savo klausimą, kas, savaime aišku, gali pasitaikyti gyvenime, tuomet jam reikėtų pasitarti su mogumi, kuris galėtų patarti mogui kaip elgtis tuo konkrečiu atveju.

Allah Ta'ala ino geriausiai

Muftijus Ebrahim Desa