Atgal

Spausdiniti

Šis puslapis atspausdintas iš www.islamas.lt

Šv.Korano skaitymas

ŠV.KORANO SKAITYMAS

Hassan Sodah ir Romas Jakubauskas

Kas yra Koranas?

Koranas yra Visagalio Dievo odis. Tai Dievo apreikštas raštas Pranašui Muhamedui per Pranašysčių Angelą Gabrielių.

Koranas per dvidešimties metų laikotarpį buvo palaipsniui apreiškiamas pranašui Muhamedui . Iškart po apreiškimų pranašas diktuodavo savo pasekėjams Korano posmus, o jie savo ruotu mokėsi šios knygos odių atmintinai. Taip pat buvo paskirti atsakingi monės vadinami “kutteb El-Kuran” kas reiškia Korano surašinėtojai, kurie urašydavo apreiškimus ant įvairių rašymo paviršių (pvz. ant palmių lapų, odos, kaulų ir kt.). Vėliau po pranašo Muhamedo mirties šie raštai buvo surinkti, kruopščiai patikrinti tūkstančių ir tūkstančių pranašo pasekėjų, kurie buvo pasitikrinę mintinai išmoktą Korano tekstą pas patį Dievo pasiuntinį ir galėjo paliudyti, kad tai kas urašyta yra teisinga. Pirmas toks Korano surinkimas ir urašymas įvyko antrojo Islamo Kalifo Omaro laikais ir po to karto Korano tekste niekas iki šių laikų nebuvo pakeista. Ir tik daug vėliau prie švento ir nepakeisto teksto buvo prirašyti enklai, kurie palengvina bei pamoko nemokančius mones taisyklingai perskaityti Korano posmus. Taigi musulmonai gali drąsiai teigti, kad raštas, kuris buvo apreikštas pranašui Muhamedui per Angelą Gabrielių yra autentiškas ir nei kiek nepasikeitė per visus daugiau nei keturiolika šimtmečių.

Koranas yra svarbiausias kiekvieno Musulmono tikėjimo ir praktikos šaltinis. Jis apima visas  mogaus gyvenimo šiame pasaulyje sritis, įskaitant išmintį, įsitikinimus, Dievo garbinimą ir emiškus įstatymus; bet pagrindinė šios knygos tema yra santykiai tarp Dievo ir Jo kūrinių. Koranas taip pat suteikia nurodymus teisingai visuomenei, deramam monių elgesiui bei teisingiems ekonomikos principams.

            Korano skaitymas

 Pačiame pirmajame apreiškime Pranašui Muhamedui Dievas davė jam nurodymą  skaityti Koraną ( – Skaityk! Vardan tavo Viešpaties...) 96.1.

Greitai po to apreikštoje Sūroje (Korano dalis, kuri yra apibrėta tam tikrom ribom. Sūra-tai kas yra aptverta. Arabų.k.) Al Muzzamil buvo įsakyta jam laikytis konkretaus skaitymo metodo, kuris nuo tada tapo įprastu Korano skaitymo būdu musulmonų tarpe: (Ir skaityk Koraną lėtu, tiksliu, ritmingu skaitymu.)73.4.

Šis Korano skaitymo būdas (arabiškai vadinamas Tilava) pasiekiamas laikantis Tadvyd skaitymo taisyklių. Po pranašo mirties šios taisyklės, kurios buvo labai įprastos tikriems arabams, kurių gimtąja kalba ir buvo apreikštas Koranas, pavirto į didiulį mokslą, be kurio kitataučiams musulmonams būtų sunku išmokti teisingai skaityti Dievo odį.

Žodis Tadvyd yra sudarytas iš arabiško odio Davada šaknies, kuris reiškia tobulinti, gerinti; teisingai ką nors atlikti; bendra reikšmė – gėrio darymas.

Teorinėje kalboje tai dvi nepriklausomos reikšmės:

  1. Tiksli, teisinga skaitymo tarmė.

  2. Vienodas, vidutinio greičio Korano skaitymo būdas.

Abi reikšmės tiksliai aprėpia Korano skaitymo taisykles. Jos yra būtinos tam, kad tiksliai ir taisyklingai ištarti visas parašytas raides ir enklus taip, kad svarbiausia būtų teisingai skaitytojo perskaitytas ir klausytojų suprastas Korano tekstas. Kad skaitantis ar besiklausantis mogus ne tik teisingai suprastų Korano tekstą, bet ir giliai susimąstytų kas jame sakoma. Taip pat kad kai kurios raidės nesusilietų, o kitos nebūtų perdaug prailgintos arba per trumpai ištartos. Kad teisingose vietose būtų sustojama, o kitur raidės ar Korano ajatai (Posmai. Ajat-enklas, Dievo enklas.Arabų. k.) sujungiama nurodytose vietose. Kad nebūtų pridėta to ko nėra ir nebūtų perskaityta nepilnai. Be to reikia pasistengti skaityti graiausiu balsu Dievo odio pagarbai. Pranašas Muhamedas pasakė: “Papuoškite Koraną savo balsais”.

Taip pat tik u teisingai perskaitytą švento rašto tekstą Dievas paadėjo atitinkamą atlygį.

Koranas yra skaitomas įvairiais būdais. Yra netgi virš dešimt autentiškų iki šių laikų išsaugotų Korano skaitymo būdų pagal įvairius senos arabų kalbos dialektus. Nors labiausiai pasaulyje tarp musulmonų yra paplitęs Hafs an Asym būdas visi kiti yra taip pat naudojami. Tai dar kartą parodo, kad netgi Korano skaitymas yra pritaikytas įvairiausioms pasaulio tautoms, kurios visos skiriasi savo kalbomis, tarmėmis ir gerklės ypatumais.

Beje daugelis klysta galvodami, kad Koranas yra dainuojamas. Kaip jau minėta yra įvairių Korano skaitymo būdų ir kai kurie iš jų nesusi painusiam su visais šios knygos skaitymo būdais mogui tikrai tai gali būti panašu į dainavimą ar giedojimą. Toks skaitymo būdas yra įmanomas tik gerai inant arabų kalbos ypatumus, įvaldius teisingą arabiškų raidių tarimą ir odių jungimą. Na o norint skaityti Koraną taip kaip tai daro įymūs Egipto ar Turkijos Korano skaitovai reikia ne tik gerai inoti Tadvyd taisykles bei kelis skaitymo būdus, bet taip pat išmokti valdyti savo balsą pagal rytietiškas balso pakopas.