Atgal

Spausdiniti

Šis puslapis atspausdintas iš www.islamas.lt

Šėtonas

ŠĖTONAS (IBLIS)

Vertė: Jurgita Azhar

IBLIS - tai odis, kuriuo musulmonai vadina Velnią. Šiuo atveju taipogi yra vartojamas odis al-shaytan, t.y. Šėtonas. Sukūręs mogų (Adomą), Dievas įsakė visiems angelams nusilenkti prieš Adomą ir jį pagarbinti. Visi angelai pakluso Dievo įsakymui, išskyrus Iblį (Šv.Koranas; 15:30-33). Iblis nusidėjo savo išdidumu ir nepaklusnumu, (Šv.Koranas; 7:12) nors inojo, jog turi paklūsti Dievo įsakymui. Dievas nubaudė Iblį ir jį prakeikė, tačiau bausmę atidėjo iki Paskutiniosios Teismo Dienos.

Šv.Korane odis Šėtonas yra minimas daniau (virš 70 kartų) negu odis Iblis (tik 8 kartus). Tačiau, nepaisant to, visi musulmonai ino, jog Šėtonas ir Iblis - tai tas pats Velnias. Dievas leido Šėtonui ir jo padėjėjams sėti neapykantą monių širdyse bei juos gundyti, pradedant nuo Adomo, kuris tuo metu buvo Rojuje. Tai inodami, musulmonai, prieš ištardami "Bismillah" odius (Bismillahi ar Rahmeni ar Raheem), kuriais prasideda kiekviena Šv.Korano sura, iš pradių ištaria ta'awwudh odius: audhu billahi minnash shaytani ar rajeem, kurie reiškia: "ieškau prieglobsčio pas Allah nuo prakeikto Šėtono." (Šv.Koranas; 16:98).

Skirtingai nuo Šėtono vaizdavimo Krikščionybėje, kur jis įgyja didelių galių ir yra atatinkamai proporcingas savo galiomis Dievui, Islame Šėtonui nėra suteikiama tokia didelė jėga ir niekas negali prisilyginti Dievo didybei. Šėtonas čia yra tik maišto kurstytojas bei mogaus gundytojas.