Atgal

Spausdiniti

Šis puslapis atspausdintas iš www.islamas.lt

Sura Al-An'aam

Sura Al-An'aam

Vardan Allah Gailestingojo, Maloningojo....

 

1. Garbė Allah'ui, Kuris sukūrė dangų ir emę ir įkūrė tamsą su šviesa. Ir vistiek tie,kurie neįtikėję,kitus sulygina su Juo.

 

2.Jis -  tas, kas sutvėrė jus iš molio.Po to nustatė jums tam tikrą laiką( periodą)(jūsų gyvenimui),ir dar Jis nustatė kitą,tam tikrą laiką.

O jūs vis dar abejojete.

 

3.Jis - Allah danguje ir ant emės.Žino Jis jūsų paslaptis ir tai kas atvira.Žino Jis tai,ką jūs darote.

 

4.Bet koks  Allah enklas( iš visų Jo enklų), kuris bepasirodydavo jiems,vistiek nusisukdavo jie nuo jo.

 

5.Ir vadindavo tiesą melu,kai ji pasirodydavo jiems.Bet greitai ateis iki jų inia, apie tą tiesą,kurią taip ilgai jie emino.

 

6.Argi jie nematė,kiek Mes praudėme monių kartų dar iki jų?Mes apgyvendinome juos emėje ir suteikėme galią,tokią,kokios niekam nebuvom suteikę Mes: Mes liejome jiems gausiai lietų  iš dangaus,įsakėme tekėti upėms jiems po kojom.Vėliau  gi Mes praūdėme juos u jų nuodėmes,ir vietoj jų įkūrėme naujas monių kartas.

 

7.Ir netgi jei Mes būtume tau Šv.Raštą sąrašu(išskleistą) pasiuntę ir jie būtų palietę savomis rankomis,tai vistiek tie,kurie neįtikėjo,būtų pasakę:"Tai tik akivaizdūs(pasisekę) burtai."

 

8.(Mekkos netikintieji(pagonys) ) pasakė:"Štai jeigu jam angelą pasiųstų..." Bet jeigu mes pasiųstume angelą,tai tada įvyktų (Teismo diena) ir nebebūtų jiems atidėliojimo.

 

9.Jeigu Mes ir pasiųstume angelą(kaip pranašą),tai Mes pasiųstume mogaus pavidalu,palikdami juos paklydime,kuriame jie yra.

 

10.Pajuokomis buvo sutikti ir tie pranašai,kurie buvo dar iki tavęs.Bet uklupo tuos kurie emino bausmė ,u jų visus paeminimus.

 

11.Sakyk:"Pereikite per emę ir pasiiūrėkite,koks buvo  galas tų (atpildas), kurie nepripaino pranašų.

 

12.Paklausk:"Kam priklauso viskas,kas danguje ir kas ant emės?" Atsakyk:" Allah'ui" Jis Pats Sau įsakė suteikti jums pasigailėjimą (gerovę) (tikintiesiems). Ir Jis sukvies jus(Pas save) per Teismo Dieną,kuri beabejonės ateis.Ir neįtikėję tik tai tie,kurie praudė savo sielas(amiams).

 

13.Jam priklauso tai kas egzistuoja ir dieną ir naktį,ir Jis - Girdintis,Žinantis.

 

14.Sakyk:"Imsiu aš utarėju ką-nors kitą, nei Allah,emės ir dangaus sutverėjo? Jis aprūpina maistu( kitus) ,bet (nesirūpina) tuo,kad maistu būtų aprūpintas Jis." Sakyk:"Ištiesų, man lemta buvo pirmam tapti iš tikinčiųjų, Allah'u.Ir nesilyginkite su Allah,prilygindami ir kitus dievus."

 

15.Sakyk:"Ištiesų aš bijausi,(jeigu) aš nepaklusiu savo Viešpačiui,tai mane  Teismo Dieną uklups didiulė bausmė".

 

16.Tas,kas išvengs bausmės,tą dieną Allah suteiks didiulę malonę,o tai - aiški sekmė.

 

17.Jeigu Allah tave blogiu palies,tai nuo jo tau išvaduotojo nėra,išskyrus Jį.O jei Allah palies tave gėriu(palaima).Tai juk Jis valdingas viskam kas egzistuoja.

 

18.Jis valdovas Savo vergams,Jis Išmintingas,Visainis.

 

19.Paklausk:"Koks liūdijimas pats patikimiausias?" atsakyk:"Allah liūdytojas tarp manęs ir jūsų" Ir duotas askleidimui man šis Koran'as,kad aš įtikinčiau juo jus visus, ir tuos kurie bus įtikinti.Nejaugi jūs liūdijate,kad  dar egzistuoja kiti dievai ne vien Allah?" Sakyk:"Aš neliūdiju."( Dar kartą ) sakyk:"( Būtent) Jis - vienintelis Dievas,ir,ištiesų aš visai toli nuo jūsų,kad (taip kaip jūs) garbinčiau ir kitus dievus kartu su Juo."

 

20.Tiems,kam mes patikėjome šv.Raštą,ino jį,taip kaip ino savo sūnus.Tie,kurie nubaudė patys save,jie ir yra netikintieji.

 

21.Kas gali būti nesąiningesnis to,kuris išgalvojo melą prieš Allah ir neigė Jo enklus?..Ištiesų nepasiseks netikintiesiems.

 

22.Tą Dieną,kai surinksime juos visus,Mes pasakysim daugiadieviams:" Kurgi tie,kuriuos jūs prilyginote (Allah'ui)?

 

23.Tada jie neturės jokio pasiaiškinimo,tik kaip pasakyti:"Prisiekiame Allah'u,mūsų Viešpačiu,mes nebuvo daugiadieviais."

 

24.Paiūrėk kaip jie meluoja patys sau,ir paliko juo tie,kuriuos jie patys sugalvojo.

 

25.Ir tarp jų ( netikinčiųjų) yra ir tokių,kurie klausosi tavęs ( O Muhammad ),bet Mes udengėme jų širdis udanga ir padarėme jų ausis kurčias,kad jie negalėtų suvokti(suprasti) Koran'o. Ir kokį enklą jie nepamatytų,jie nepatikėtų juo,taip kad,kada ateina jie pas tave pasiginčyti su tavim,tai pareiškia:"Tai (kas sakoma Koran'e) ,- tai tik  senų-senovės monių (kartų) pasakojimai .

 

26.Jie nukreipia  nuo Koran'o ( mones ) ir patys pasitraukia .Bet jie udo tik patys save patys ( to) nesuvokdami.

 

27.Jeigu tu tik  pamatytum ( O Muhammad ),kai jie stos prieš ( pragaro )  ugnį ir sakys:"O,jeigu tik mus galėtų grąinti( į pasaulį ).Mes neatstumtume mūsų Viešpaties enklų,ir kreiptumėmės į tikinčiuosius."

 

28.Ne. ( Jie taip sako tik todėl) kad prieš juos pasirodė tai,ką jie bandė nuslėpti anksčiau.O jeigu  būtų grąinę i (šį pasaulį) jie vėl išnaujo darytų,tai kas yra udrausta. Juk ištiesų jie yra - melagiai.

 

29.Jie tvirtina:"Nėra (kito gyvenimo) išskyrus šį gyvenimą šiame pasauly,ir nebūsime mes prikelti."

 

30.Jeigu tu tik pamatytum ( O Muhammad ) kai jie stos priešais jų Viešpatį,kuris paklaus:" Argi visa tai netiesa (kad jūs stojote prieš Mane atsakymams)?" Jie atsakys: " Taip (tiesa) prisiekiame savo Viešpačiu." Ir Jis pasakys:" Tad pajauskite dabar kančias u tai,kad jūs buvote netikintys."

 

31.Pajautė paeminimą tie,kurie neigė,kad jie stos (per teismo dieną) priešais Allah.Kai juos netikėtai uklups (teismo) valanda jie sušuks:"O vargas mums u tai,kuo mes nesirūpinome (apleidome) šiame pasauly."Ir neš jie savo(poelgių) sunkią naštą sau ant nugarų.O kaip yra ema tai ką jie neš.

 

32.Gyvenimas - šieme pasauly tai tik,aidimas ir usiėmimas.Tiems kurie yra tikintys,geresnis gevenimas yra būsimasis.Nejaugi jūs nesuprantate to?

 

33.Mes inome (O Muhammad),kad tave skaudina jų kalbos.Ištiesų tai ne tavo odius jie melu skaito, - netikintys neigia Allah enklus.

 

34.Ir iki tavęs (kitus) pranašus jie vadino melagiais.Bet jie kentėjo jų engimą ir kad  apšaukdavo melagiais juos ,tol kol nepasirodė Mūsų pagalba jiems.

Juk nėra tokio,kuris galėtų pakeisti Žodį Allah'o.Ir tau jau inomi  pasakojimai apie pranašus yra.

 

35..O jeigu tau ir skaudu,dėl to,kad jie nepriima Koran'o,tai,jeigu tu galėtum surasti emėje skylę (angą) ,kad (galėtum parasiskverbti į gilumą) ar priremti (pastatyti) kopėčias (kad uliptum) į dangų dėl to,kad

 sukurtum (padarytum) jiems enklus (taip ir padaryk).Jeigu Būtų panorėjęs,Jis visus netikinčiuosius būtų nukreipiąs  į tiesų kelią.Tad nebūk neišmanėlis.

 

36.Ištiesų, (į tavo pašaukimą ),atsilieps tie,kurie girdi (širdimi).O tuos,kurių (širdys) negyvos,Allah prikels (ir pareikalaus atsakymo per Teismo dieną).O vėliau jie stos prieš Jį( į teismą).

 

37.(netikintys Mekkos gyventojai ) sako:"Kodėl nepasiuntė  jo Viešpats enklo jam?" Atsakyk:"Ištiesų Allah gali pasiųsti enklą" Bet juk dauguma monių nemato to."

 

38.nėra nė vieno gyvūno,(vaikščiojančio) ant emės,nei vieno (sparnais) skraidančio paukščio,kurie,kaip ir jūs,nesusivienytų(nesusijungtų) į viena būrį., - juk Mes nieko nepraleidome (šiame) Šv.Rašte

 ir paskui jie visi bus sukviestį priešais jų Viešpatį.

 

39.tie kurie paneigė Mūsų enklus,yra kurti,akli ir randasi tamsoje.Allah išveda iš tiesaus kelio ką panorėjęs,ir nukreipia į tiesų kelią,ką panorėjęs.

 

40.Paklausk (O Muhammad ) :"Ar galite įsivaizduoti sau,kad jūs kreipiatės pagalbos į ką nors kitą,bet ne Allah, tada kai kris ant jūsų bausmė Allah'o ir uklups jus Teismo diena?

( Atsakykite gi) jeigu( tik) mokate sakyti tiesą."

 

41.Taip.Tik Jį jūs ir kviesite į pagalbą.Ir Jis padės jums,tuo kuo jūs kreipsitės į Jį,jeigu panorės.Ir pamiršite tada jūs kitus dievus,kuriuos garbinote vietoje Jo.

 

42.Ir iki tavęs (Muhammad) Mes siuntėme pranašus tautoms ir nubloškėme jas(t.y.tautas) į rūpesčius ir vargus:galbūt jie taps paklusnūs.

 

43.Tai kodėl gi,kai uklupdavo juos Mūsų bausmė,jie netapdavo paklusnūs? Atvirkčiai, sugrūbėjo širdys jų,ir šėtonas  graino ( visą purvą) jų (nuodėmingų) darbų.

 

44.o kai jie pamiršo (Mūsų) nurodymus,Mes atvėrėme prieš juos visų gėrybių vartus.Ir kai jie diaugėsi (gautomis) gėrybėmis,uklupome juos netikėtai Mes,ir štai dabar jie nusivylę (laukia teismo dienos).

 

45.ir buvo sunaukinti visi netikintieji - visi iki paskutinio.Garbė Allah'ui pasaulio Viešpačiui.

 

46.Paklausk ( O Muhammad ):"Ką jūs manote,jeigu Allah atimtų iš jūsų klausą ,matymą ir udėtų ant jūsų širių antspaudą,tai koks gi dievas išskyrus Allah,jums grąintų visa tai?"

Paiūrėk kaip mes išaiškinam Savo enklus.Ir po viso šito jie vis dar nusisuka (nuo tikėjimo).

 

47.Paklausk ( O Muhammad) "Ar inote jūs,kad ūtų tiktai visi netikintys,jeigu netikėtai ukluptų Allah bausmė?"

 

48.Mes pranašus siunčiame tik dėl to,kad paskelbti apie gėrį,ir apsaugoti nuo blogio.O tie kurie tikėjo ir darė tik gerus darbus,- nereikia jiems nieko bijotis,jie nebus nuskriausti.

 

49.O tie kurie Mūsų enklus vadina melu - uklups juos bausmė u tai,kad nuodėmes jie darė.

 

50.Sakyk:"Aš nesakau jums,kad pas mane  yra Allah lobynas,ir paslaptys man neinomos yra,aš nesakau jums,kad aš angelas.Aš tik seku pagal tai, kas man duota atskleisti.

(Dar kartą) sakyk:"Argi lygūs aklas ir matantis? Nejaugi jūs nesusimąstote?"

 

51.įtikint Koran'u tuos,kurie bijosi pasirodyti prieš jų Viešpatį.Nėra pas juos ,išskyrus Jį,nei ugynėjo,nei utarėjo.Gal būt jie bus dievobaimingi.

 

52.Neišvaryk tų,kurie kreipiasi į savo Viešpatį ryte ir vakare,stengdamiesi usitarnauti jo palankumą.Tu u juos neatsakingas nė kuo,ir jie neatsakingi u tave yra.Ir nevertėtų jų išvaryti,kad neatsidurtum

skriaudėjų (tarpe).

 

53.Ir taip Mes išbandėm vienus mones kitais,kad (turtuoliai rodydami į vargšus),paklaustų (su pasityčiojimu):"Nejaugi šituo Jis ir  parodė palankumą Savo tarp mūsų?"

Argi Allah negeriausiai ino iš visų ,kas (Jam) dėkingas?

 

54.Kai pas tave ( O Muhammad) ateina tie,kurie tiki Mūsų enklais, tu sakyk jiems:"Taika jums.Jūsų Viešpats Pats sau paskyrė pasigailėjimą (dėl monių),jeigu kas nors iš jūsų

neinodamas,pasielgs blogai,bet po to gailėsis ir pasitaisys,tai Jis atleis ir pasigailės (jo).

 

55.Taip Mes aiškiname Mūsų enklus,kad nuodėmingųjų kelias skirtųsi (nuo tikinčiųjų).

 

56.Sakyk ( O Muhammad ):"Ištiesų,man udrausta garbinti tą,į kurį jūs kreipiatės kaip į dievą,išskyrus Allah". Sakyk:"Aš neisiu jūsų aistrų keliu,kitaip aš išklysčiau iš Viešpaties kelio,ir nebūčiau aš iš

tų,kurie eina tiesiu keliu".

 

57.Sakyk:"Aš seku pagal aiškų enklą,siųstą mano Viešpaties,o jūs neigiate Jį.Nepajėgus aš tam,kad jūs prašote pagreitinti,tai nuspręsti gali tik Allah,kuris skiria tiesą (nuo melo) - niekas taip gerai neskiria jų,tik  Jis.

 

58.Sakyk:"Jeigu tai,ką jūs prašote pagreitinti,būtų mano jėgose,tai ginčas tarp jūsų ir manęs būtų (senai)  išspręstas.Juk Allah geriausiai atskiria neteisinguosius."

 

59.Pas jį paslapties raktai yra.Apie juos ino tiktai Jis.Žino jis  viską kas yra sausumoje ir jūroje.Ir nė vienas lapas nuo medio nenukris be Jo inios.Ir nėra nė grūdelio emės tamsoje,

nei  alio nei sauso lapelio nėra,apie kuriuos nebūtų parašyta aiškioje Knygoje.

 

60.Jis - Tas kuris nakčiai pasiima jūsų sielas,ir ino viską ką padarėte per visą dieną;O (patekant) saulei Jis vėl (grąina jūsų sielas atgal).tam,kad usibaigtų jums  jūsų skirtas laikąs.

Poto jūs būsite sugrąinti atgal pas Jį,ir tada Jis paskelbs jums viską,ką jūs (darėte emėje).

 

61.Jis - savo vergų Valdovas ir Jis siunčia ( angelus sargus) ,kad jie apsaugotų jus,tol kol prie kurio nors iš jūsų neprisiartina mirtis.Ir tada jie pasiima jo sielą,o jie niekada neapsirinka.

 

62.Veliau juos visus grąina Allah'ui - jų vieninteliam Valdovui.Argi ne Jam priklauso nuosprendis?Juk Jis pats greičiausias atlyginant.

 

63.Paklausk ( O Muhammad Mekkos gyventojų):"Kas apsaugo jus nuo nelaimių ir sausumoje ir jūroje?į ką jūs kreipiatės slapčia ir nusieminę:"Jeigu Tu išgelbėsi mus nuo šito ,

tuojau pat mes būsime dėkingųjų tarpe.(Tau)

 

64.Atsakyk:"(tiktai) Allah apsaugo jus nuo šių ar (kitokių) negandų.Ir po viso šito jūs dar lenkiatės kitiems dievams,išskyrus Allah."

 

65.Sakyk:"Jis - Tas,kas gali jums pasiųsti bausmę ir išviršaus ir iš apačios,padalinti jus į (skirtingas) puses,ir duoti pajausti iaurumą viemiems per kitus."

"Paiurėkite kaip mes parodome enklus...Galbūt jie susipras.

 

66.Ir tavo tauta Koran'ą skaito melu.O juk tai - tiesa.Sakyk:":Aš ne utarėjas jums.

 

67.Viskas kas paršyta Koran'e išsipildys.Ir greitai  apie tai jūs suinosite.

 

68.Kai tu sutinki tuos,kurie blogai odiu mini Mūsų enklus,(palik juos ir negrįk),tol kol jie nepakeis temos.Jeigu šėtono kurstomam tu pamirši (apie tai),tai,tada kai prisiminsi,nebendrauk su

netikinčiais monėmis.

 

69.Tie kurie bijosi Allah,visai neatsakingi u netikinčiųjų darbus,jiems tik priklauso įtikinti juos:galbūt jie taps dievobaimingais.

 

70.Nebendrauk su tais, kurie  susigundę gyvenimu šiame pasauly,savo religiją pavertė aidimu ir pasilinksminimu.Bet ragink juos Koran'u ir (sakyk) kad mogus (būsimame gyvenime)

išnyks,u tai kaip elgėsi(šiame pasauly);kad neturi jis ugynėjo ir utarėjo išskyrus Allah,ir kad kokią išpirką jie bepasiūlytų(nuo nuodėmės atleidimo) nepriims iš jo.Tiems kuriems priklauso praūti u jų elgiasį

(šiame pasaulyje),paruošta jiems verdantys gėrimai ir kankinati bausmė,u tai kad jie netikėjo.

 

71.Paklausk ( O Muhammad ) :"Ar mes pradėsime garbinti tą,išskyrus Allah,kuris negali mums nei padėti,nei pakenkti,ar grįšime mes atgal po to,kai Allah nukreipė mus į tiesų kelią,

tai lygu tiems kuriuos emėje  sugundė šėtonas ir kurie atsidūrė paklydime?Kai tuo metu jo draugai kviečia:"Ateik pas mus." - į tiesų kelią",

Sakyk ( O Muhammad) :"Ištiesų tik Allah kelias,yra  tiesus kelias,ir mums įsakyta paklusti pasaulio Valdovui.

 

72.o taip pat įsakyta:" Atlikite salat,bijokitės Jo,juk Jis - tas,prieš kurįs jūs stosite."

 

73..Jis - Tas,kas,ištikrųjų sukūrė dangų ir emę.Ir tada kai jis paskelbs:"Būk"- tai ir bus.Jo odis - tiesa. Tą dieną,kai pasigirs trimitas,Jo valdioje(bus visi).Jis ino ir tai kas slapta ir tai kas atverta.

Jis - Išmintingas,Matantis.

 

74.( Prisimink O Muhammad ) kai Ibrahim'as pasakė savo tėvui Azar'ui:"Nejaugi tu stabams lenkiesi kaip dievams? Ištiesų aš juk matau,kad tu ir tavo tauta esate dideliame paklydime."

 

75.Taip Mes parodėme Ibrahim'ui (Savo) jėgą  danguje ir ant emės,kad jis įsitikintų( šituo).

 

76.Ir kaip apglėbė jį tamsa,jis pamatė vaigdę ir pasakė: Tai mano - Viešpats !"  . Kai paryčiui ji pranyko,jis pasakė:"Man nepatinka tai,kas pasirodo ir pranyksta".

 

77.Kai jis pamatė pasirodantį mėnulį,sušuko:"Tai mano - Viešpats ! " Kai jis pradingo,tada jis pasakė:"Jei Viešpats nenukreips manęs į tiesų kelią,tai aš atsidursiu tarp pasiklydusiųjų."

 

78.. O .Kada jis pamatė patekant saulę,tai sušuko:"Štai mano Viešpats ! Jis didesnis (u mėnulį ar vaigdes)".Kai saulė patekėjo,jis pasakė:"O tauta mano !

Ištiesų aš nesu įsipainiojęs tame,kad jūs garbinate kai ką kitą,išskyrus Allah.

 

79.Taip ištikro ! nuoširdiai įtikėjęs,kreipiausi aš į Tą,kuris sukūrė dangų ir emę.Ir nepriklausau daugiadieviams."

 

80.Bet Ibrahim'o tauta pradėjo ginčytis su juo.Ir Ibrahim'as pasakė:"Nejaugi jūs pradėsite su manim gynčytis dėl Allah?Juk jis nukreipė mane į tiesų kelią.Aš

neišsigąsiu tų,kuriuos jūs garbinate(išskyrus Jį), tik jeigu  mano Viešpats nenori,kad (aš bijočiausi). Mano Viešpats Upildys Savo enklais viską kas egzistuja.Nejaugi jūs dar nesusimąstėte apie tai?

 

81.Kodėl aš turėčiau bijotis (stabų),kuriuos jūs garbinate (kartu su Allah)? Juk jūs nebijote garbinti jų(kartu su  Allah),nors Jis ir nepateikė (dėl šito) jokių įrodymų.Tai kas gi (jūsų nuomone)

turėtų jaustį didelį saugumą - tie kurie,garbiną tik Allah,ar daugiadieviai? ( Atsakykite pagaliau),jeigu tik jūs inote (atsakymą) !"

 

82. Tie, kurie yra tikintys ir nesuteršę savo tikėjimo tamsa (daugiadieviškumu), būtent jie yra Saugus, ir vedami jie tiesiu keliu.

 

83. Tokios Mūsų prieąstys (argumentai), kuriais Mes palaikėme Ibrahim'ą Jo ginčuose su Jo tauta.Mes palaipsniui išaukštiname, kurį panorėję.

.Ištiesų Tavo Viešpats - Išmintingas,Visamatantis.

 

84. Mes davėme Jo tautai, Ishaką ir Jokūbą, abu juos vedėme tiesiu keliu, o Nojų Mes dar prieš Ibrahim'ą (išvedėme į tiesų kelią).O iš Ibrahim'o palikuonių (vedėme tiesiu keliu)

Davudą,Suleimaną,Ajubą,Jusufą,Mozę,ir Haruną.Taip Mes atsilyginam darantiems gerą.

 

85. (Tiesiu keliu Mes vedėme) Zakarijų, Jahijų, Jėzų, Ilijasą, visi jie - teisingieji.

 

86. O taip pat ir Ismailį, al-Jasą, Junūsą, Lutą.Ir visus juos Mes išaukštinome prieš visus (pasaulio) gyventojus.

 

87. O taip pat, ir kai kuriuos jų tėvus, vaikus ir brolius Mes išrinkom ir nukreipėme į tiesų kelią.

 

88.Taip veda tiesiu keliu Allah.Jis veda tiesiu keliu tuos Savo vergus,kuriuos Jis panorėjęs.O jeigu (sumanytų ) jie garbinti ką nors kitą, išskyrus Allah.tai visi jų poelgiai būtų tušti.

 89.Tai - tie,kuriems Mes dovanojome Šv.Raštą,išmintį,ir pranašavimą.Jeigu (atsirastų) tokių monių,kurie neįtikėtų į tai,kas buvo,tai juk yra kiti kuriuos Mes įtikinome viskuo,kas buvo pasakyta,

ir jie neatstumia Jo.

 

90. Jie yra - tie, kuriuos Allah Veda tiesiu keliu.Tad sek (O Muhammad) jų tiesiuoju keliu.Sakyk:"Aš neprašau iš jūsų umokesčio, u Tai, kad sektumėte Koran'u,

kuris nieko daugiau,kaip raginimas(įspėjimas) monėms."

 

91. Jie neatsimokėjo Allah'ui kaip priklauso, kada pasakė:"Nieko Allah nepasiuntė mogui."Paklausk ( O Muahammad):"Kas pasiuntė monėms kaip šviesą vadovavimasį į tiesų kelią Šv.Raštą,su kuriuo pas mones atėjo Mozė?

Jūs Šv.Raštą rašote ant skirtingų lapų,skaitydami (monėms) atsikirus (išplėštus) lapus,daugelį dalykų nuslėpdami.O juk jus išmokiau to,ko neinojote nei jūs,nei jūsų tėvai."

Atsakyk (O Muhammad):" Allah pasiuntė Šv.Raštą" Po to palik juos linksimtis savo tuščiaodiuose plepaluose.

 

92. Mes pasiuntėme šį Šv.Raštą palaimintą ir patvirtinantį tiesą to, kas buvo iki Jo, ir kad tu praneštum miestų Motinai (t, y.Mekkai), ir tiems, kurie (gyvena) aplink JA,

ir tiems kurie tiki būsimu gyvenimu,tiki Koran'u ir meldiasi.

 

93. Argi yra (monių) labiau nesąiningesnių nei tie, kurie išvedioja Allah’ui neteisingus kaltinimus ir tvirtina:"man suteikta atskleisti paslaptį", nors jam nieko nebuvo suteikta,

arba kas nors sako:"aš pasiųsiu jums( panašų)  į tai,ką jums pasiuntęs yra Allah"?O, kad tu pamatytum,kaip nuodėmingieji krenta į mirties bedugnę,o angelai (jiems) tiesia rankas (kad pasiimtų jų gyvenimus ir sako)

"Atsisveikinkite  su savo sielomis dabar ! Šiandien su jumis bus atsiskaityta eminančiomis bausmėmis,u tai kad jūs neteisingai apšmeiėte  Allah ir u tai,kad neigėte Jo enklus."

 

94. (Ir per Teismo dieną jiems Allah pasakys) Pasirodėte jūs Mums be nieko - tokie kokius Mes jus sukūrėme iš pat pradių.Jus u savęs palikote viską, ką Mes suteikėme jums.

Ir Mes nematome jūsų gynėjų,kuriais jūs vadinote dievais.(Taip pat kaip ir Mus).Ir sudegė jūsų ryšiai,ir paliko jus tie,kuriais jūs pasikliovėte."

 

95. Ištiesų Allah gali suskaldyti ir grūdą ir akmenį.Jis mirusį padaro gyvu, gyvą mirusiu.Toks Jis - jūsų Allah.Ir kaip jūs galite taip klysti?

 

96.Jis ryte pasiima tamsą ,ir naktį suteikia ramybę.Saulę ir mėnulį paverčia (prognozių) apskaičiavimu(dienų ir mėnesių).Tokie yra Allah nustatymai-Didio,Išmintingo.

 

97.Jis - Tas,kuris sukūrė jums vaigdes,kad tamsiu metu būdami sausumoje ar jūroje surastumėte kelią .Juk Mes enklus išaiškiname mąstantiems monėms.

 

98.Jis - Tas,kuris jus visus išaugino iš vienintelės gyvos būtybės( t.y.Adomo) ir nustatė (jums) vietą (trumpo) ir vietą(ilgojo) laiko buvimą.Visus šiuos enklus Mes paaiškinome monėms kurie mąsto.

 

99Jis- Tas kuris,pasiunčia iš dangaus lietų.Lietaus dėka Mes išauginame (ant emės) visokius augalus alius ir varpas su grūdais.

Ant palmės iš maiausios mezginės Mes (išauginome) emai kabančias (nuo sunkumo vaisių ) kekes.Mes ( sukūrėme) ir vynuogynus,ir alyvmedius ir granatus,(vaisiai nors

ir panašūs vieni į kitus) bet tuo pačiu ir skiriasi (vieni nuo kitų).Paiūrėkite į šių medių vaisius:"Kada jie ūsimezga ir kada jie prinoksta.Ištiesų šis enklas tik tikintiesiems.

 

100.Jie garbino Allah kartu garbindami ir dinus.O juk (būtent) Jis sukūrė dinus.Jie,nieko apie tai nenusimanydami ,tikino,kad Jis turi sūnus ir dukteris.Garbė Jam,ir Jis yra aukščiausiai to,kas jam priskiriama.

 

101.Jis - dangaus ir emės sukūrėjas.Kaip gali būti pas Jį vaikas, jeigu pas Jį nėra monos ir jeigu Jis sukūrė visa kas gyva,ir Jis mato viską  kas gyva.

 

102.Tai yra - Allah,jūsų Viešpats.Nėra kito dievo,išskyrus Allah visatos Sukūrėjo.Tad garbinkite Jį,juk Jis ištiesų valdo visa kas egzistuoja.

 

103.Nė vienas vilgsnis nepasiekia Jo,o Jis pasiekia (viską,ką pasiekia) vilgsniai.Jis įvalgus,Nusimanantis apie visą visatą.

 

104.(Sakyk O Muhammad) :"Prieš jus pasirodė matomi enklai nuo jūsų Viešpačio.Tiems kas pastebėjo juos,(eis tik) į naudą,o tiems kurie praiopsojo juos,(eis tik) alą.(pakenks).

Aš ne sargybinis jums.

 

105.Su enklais Mes elgiamės taip,kad monės sakytų tau (O Muhammad):"Tu supranti( mokeisi)  - ir kad Mes išaiškintume tai monėms,sugebantiems suprasti.

 

106.Sek pagal tai,kas tau duota nuo tavo Viešpačio."Nėra kito dievo,išskyrus Jį"Ir nusisuk nuo daugiadievių.

 

107.Jeigu Allah panorėtų,tai tie daugiadieviai negarbintų(kitų dievų) kartu su Juo.Mes nepaskyrėme tavęs daugiadievių sargybiniu.Ir tu  nesi laiduotojas(neatsakingas) u juos.

 

108.Neįeidinėkite tų,kurie garbina (kitus dievus) katu su Allah.Nes tada jie pradės įeidinėti Allah, iš pykčio ir neapykantos.Mes aiškiai nustatėme kiekvienai tautai jų kančias.Juk galų gale jie sugrį pas Viešpatį savo.

Ir Jis praneš jiems, tai kaip jie elgėsi.

 

109.(Mekkos netikintys) prisiekė Allah'u-jiems pačia svarbiausia priesaika,kad jeigu jiems pasirodys,enklai,tuojau pat patikės Koran'u.Sakyk(O Muhammad):"Ištiesų visi enklai pilnai Allah valdioje.

Bet kaip jus įtikinti  ( O muslimai),kad jie neįtikės,ir jeigu pasirodys enklai."

 

110.Mes nukreipiame jų širdis ir vilgsnius(nuo tiesos) ir jie lieka tokie patys kokie ir buvo,kai neįtikėjo ir pirmą kartą.Ir Mes paliekame juos nepklusnius Allah'ui,pasiklydusius.

 

111.jeigu ir būtume jiems pasiuntę angelus,jeigu ir būtų juos uklabinę mirusieji,ir būtume surinkę priešais  viską (kas liudija tiesą apie Muhammad mokymus).Jie nė u ką nebūtų patikėję,

jeigu tiktai šito nepanorėtų Allah.Vistiek dauguma iš jų nemato šito.

 

112.Ir taip Mes kiekvienam pranašui įvedėme priešų-šėtonų iš tarpo monių ir dinų.Vieni iš jų kreipiasi į kitus viliodami graiomis kalbomis,(vieni kitus).Jeigu panorėtų tavo Viešpats jie taip nedarytų.

Tad nusisuk nuo jų ir nesiklausyk jų išsigalvojimų,

 

113.kad jų(t.y.graių kalbų) klausytusi širdys tų,kurie netiki būsimu gyvenimu,kad jie diaugtųsi jomis ir kad tęstu savo nuodėmes.

 

114.(Paklausk O Muhammad) :"nejaugi aš panorėsiu kito teisėjo nei Allah?Būtent Jis pasiuntė jums Šv.Raštą(t.y.Koran'ą).Tiems kam duotas Šv.Raštas,jie ino, kad tai nuo Jo tavo Viešpaties

 tiesa.Tad nebūkite iš abejojančiųjų.

 

115.Išsipildė tavo Viešpaties odis,tikras ir teisingas.Niekas negali pakeisti Jo odių,ir Jis yra -Girdintis,Matantis.

 

116.Jiegu tu ( O Muhammad) klausysiesi daugelio emės gyventojų,jie išves tave iš kelio Allah.Jie tik ir seka pasiūlymais ir išgalvoja spėliones.

 

117.Ištiesų tavo Viešpats ino geriau,kas išėjo iš Jo kelio,ir dar geriau ino kas  įėjo įtiesų kelią.

 

118.Valgykite tai ,kas paminėta su Allah vardu,jeigu tik jūs tikite jo enklais.

 

119.Kas su jumis?Kodėl gi jūs nevalgote to,kas paminėta su Allah vardu.Juk Allah išaiškino jums,kad Jis udraudė  jums (valgyti),išskyrus tik jeigu tai labai svarbu.Ištiesų dauguma monių

išveda iš kelio kitus savo (niekšiškais) norais, patys apie tai visai nieko nenumanydami.Ištiesų,tavo Viešpats ino geriau tuos,kurie perengia (įstatymų) ribas.

 

120.Susilaikykite nuo matomos ir nuo slapčiausios nuodėmės.Ištieų juk,tie kurie daro nuodėmes, bus nubausti u savo nuodėmes.

 

121.Nevalgykite to,kas buvo papjauta nepaminint vardo Allah.Toks elgesys - yra nuodėmė.Ištiesų juk šėtonas pakiša savo pasekėjams(tokią mintį),kad jie pasistengtų įtikinti jus valgyti

dvėseną.Ir jeigu jūs paklustate jų (kvietimui),jus esate daugiadievis.

 

122.Argi tas,kuris (savo pasiklydimu) buvo panašus į mirusijį,kurį mes priadinome (iš paklydėlių sapno) ir įteikėme jam šviesą,kurią jis nešdamas  tarp monių,panašus į tą,

kuris yra tamsoje ir niekaip neišeinantis į šviesą.Taip išpuošiama netikintiesiems,tai kaip jie elgiasi.

 

123.Taip pat (kaip ir į  Mekką),Mes  ir į kitus miestus pasiuntėme nusidėjėlius laikančius valdią,tam kad ir tenais įgyvendintų savo klastingas mintis (planus).Bet jų klasta pasisuko į juos pačius,

o jie to net nejaučia(nemato).

 

124.Kai tik jiems pasirodo enklai,jie sako:"Mes neįtikėsime į tai,kol nebus mums suteikta (patikėta) tai,kas buvo suteikta (patikėta) (dar prieš) mus, Allah'o pranašams.

Bet juk Allah ino geriau kam patikėti pranašo pašaukimą. O Tuos, kurie darė nuodėmingus darbus,jiems bus paeminimas Allah'o,ir grieta bausmė u jų klastingus darbus.

 

125.Kurį Allah nori išvesti į tiesų kelią - Jis palengvina (jo sielą) priimant islamą,o kurį norį išvesti iš tiesaus kelio - Jis prislėgia,suspaudia to krūtinę,tarsi jis kiltų į dangų.Taip Allah parodo

(pademonstruoja) bausmę tų,kurie yra netikintys.

 

126.Ir tai yra - tavo Viešpačio kelias,kuris veda tieiai.Mes juk išaiškinome (Mūsų) enklus mąstantiems monėms:

 

127.ir paruošta jiems,laimės (palaimos) būstinė pas Viešpatį jų.Ir Jis - globėjas jų,u tai,kaip jie elgėsi.

 

128.Tą dieną,,kai jis surinks(pas save) visa (kas gyva,pasakys):"O minia(būrį) dinų, Jūs išvedėte (iš tiesos kelio) daugybę monių".O dinų draugai,iš grupės monių pasakys:"O mūsų Viešpatie.

Mes vieni iš kitų gaudavome naudą,ir mes daėjome iki mums paskirto laiko,kurį tu mums paskyrei".(Allah) atsakys (jiems):"Jūsų prieglobstis - ugnis,ir aminai jūs ten pasiliksite,jeigu tik kitaip Allah nepanorės"

Juk jūsų Viešpatis ištiesų yra - Išmintingas,Visainis.

 

129.Tai lygiai taip pat (kaip dinų draugai gaudavo naudą vieni iš kitų),Mes vienus nusidėjėlius padarome priklausomus nuo kitų,u tai ką jie padarė.

 

130.(Teismo dieną Allah pasakys):"O dinų ir monių būrį ! Argi pas jus nebuvo atėję pranašai (iš jūsų pačių brolių),kurie perpasakojo jums Mano ayat'us ir įspėjinėjo apiie ateinačią Teismo dieną?"

Jie atsakys:"Mes liudijame prieš save pačius."Gyvenimas juos suviliojo šiame pasaulyje,ir jie pripaino tai,kad buvo neteisūs(netikintys).

 

131.(Allah siuntė paranašus) taip kaip buvo (pasakyta),todėl,kad tavo Viešpats yra netoks,kad praūdytų net visą šalį nesąiningai tuomet,kai jos gyventojai,net neino tiesos.

 

132.Kiekvienam mogui -  atlygys, atitinkamas padarytiems jo darbams.O juk Viešpats tavo,matė viską kaip jie elgėsi.

 

133.Viešpats tavo yra turtingiausias,maloningiausias.Ir jeigu Jis panorės,Jis gali sunaikinti jus ir padaryti jūsų paveldėtojus ką panorėjęs,tai taip pat kaip jis sukūrė jus palikuonimis kitų

(praūdytų) tautų.

 

134..Ištiesų,tai kas jums yra paadėta - išsipildys.Ir jūs negalėsite to išvengti.

 

135..Sakyk ( O Muhammad):"O tauta mano !Elkitės pagal savo padėtį.Ir aš elgsiuosi kaip (priklauso).Ir suinosite kam koks likimas atiteks būsimame gyvenime.Ištiesų klaidatikiams nepasiseks

( būsimame gyvenime)".

 

136.(Mekkos netikintys) skiria Allah'ui dalį to,ką Jis pats uaugino iš derliaus ir galvijų,ir dar sako:" Tai Allah'ui,pagal jų manymą,o tai  mūsų dievams.Tai kas skiriama jų dievams,netenka Allah,

o tai kas skiriama Allah'ui,atitenka jų dievams.Niekšiški jų poelgiai.

 

137.Taip jų dievai įteigė (pakišo) daugumai daugia-dievių,tai kad vaikų ūdymas - gėris.Ir visai tai dėl to,kad parūdytų ( save) ir įvestų painiavą į jų religiją.O jiegu Allah panorėtų jie to nedarytų.

Tad nusisuk nuo jų ir jų išsigalvojimų.

 

138.Daugiadieviai sako:"Štai šis derlius ir galvijai draudiami.Jais galės maitintis tik tai tie, kuriems mes leisime.Taip jie (klysdami) tvirtina.(Taip pat jie draudia) joti,ar veti krovinius ant

(kai kurių rūšių) kupranugarių,ir nepamini vardo Allah prieš juos papjaudami,išsigalvodami melą prieš Jį.Atlygins Jis jiems u tai,ką jie išsigalvoja.

 

139.Dar jie sako:"Tai kas yra jų pilvuose,leistina yra mūsų vyrams,bet udrausta yra mūsų monoms".Jeigu (vaisius) bus negyvas,tai jį dalinsis ir vyrai ir moterys

.(Allah) atlygins jiems u tai ką jie išvedioja prieš Jį.Juk ištiesų Jis Išmintingas,Visamatantis.

 

140.Netekty rasis tie,kurie udė savo vaikus per  nemąstymą ,nemokšiškumą ir  ir draudė valgyti(tai ką) suteikęs yra Allah , išvesdami prieš Jį neteisybę.Ištiesų jie klysta,ir neina tiesiu keliu.

 

141Jis - Tas,kuris,uaugino sodus,kuriuose augalai su atramomis (jiems),ir be atramu (juose) datulių palmės,derliai iš įvairiausių javų(grūdų),alyvmediai,granatmediai,jų vaisiai panašus,bet skoniai skirtingi.

Valgykite šiuos vaisius, kai tik sodai duos vaisius,ir duokitie (kurie neturi) jiems priklausomą (per derliaus nuėmimo dieną),ir nebūkite nenuosaikūs.(nepiktnaudiaukite).

 

142.(Allah sukūrė įvairiausių) gyvulių(gyvūnų),vieni,kad pervetų krovinius,kitus dėl patalynės,Valgykite,tai ką jums suteikė Allah,ir nesekite šėtono pėdomis,juk jis jūsų (aiškus) priešas.

 

143.(Allah  sukūrė jums) gyvulius poromis:aviną ir avį,oį ir oką(ir daug kitų),Paklausk ( O Muhammad):"Jis maistui udraudė patinus ar pateles?"Ar tai kas yra patelės širdyje?

Pasakykite man,remdamiesi( Šv.Rašro )enklais,jeigu jūs sakote tiesą".

 

144.(Taip pat Allah sukūrė) kupranugarį ir kupranugarę, karvę ir jautį.Paklausk ( O Muhammad):"Jis maistui udraudė patinus ar pateles?O gal jūs dalyvavote kaip liūdytojai ,kai Allah pranaešė jums apie tai?"

Kas gi gali būti labiau nesąiningas,kaip tas kuris išsigalvoja melą prieš Allah.Kad išvesti mones iš (tiesaus kelio) visai net nepamąstant(apie tai ką sako)?

Juk ištiesų Allah neveda teisingu keliu nesąiningųjų.

 

145.Sakyk ( O Muhammad) :"Tai kas man yra  patikėta Šv.Raštu,aš matau draudiama maistui yra dvėsena,kraujas,kiaulės mėsa - juk visa tai yra nešvankybė,o taip pat udraustų (gyvūnų) mėsa,

papjauto napaminint vardo Allah"( O jeigu kuris nors bus priverstas suvalgyti mėsą (kuri yra paminėta),be jokios minties padaryti nuodėmę,ir perengti įstatymus,tai,ištiesų juk,tavo Viešpats - Atlaidus,Gailestingas.

 

146.judėjams Mes udraudėme (valgyti mėsą) visų gyvūnų, kurie turi kanopas,o iš karvių ir avių Mes udraudėme riebiają dalį valgyti,išskyrus taukus kurie yra ant nugarkaulio,

ar vidinių taukų,ar tų kurie susimaišę su kaulais.Taip mes juos nubaudėme u jų nasainingumą.Mes juk  - sąiningi.

 

147.Jeigu tave ( O Muhammad ) apklatins  melagyste (judėjai ar daugia-dieviai) atsakyk:"Jūsų Viešpats turį didiulį pasigailėjimą (malonę),o Jo  bausmė nusidėjėliams  yra neišvengiama.

 

148.Tie,kuire garbina kitus dievus (kartu su Juo) sakys:"Jeigu tik Allah būtų panorėjęs,tai nei mes,nei mūsų tėvai nebūtų garbinę kitų dievų,ir mes nebūtume udraudę nieko ( tokio,ką mums leido Jis)

Taip pat gi ir tie melavo,kurie gyveno iki jų,tol kol nepajautė Mūsų bausmės.Sakyk( O Muhammad ) :"Ar yra pas jus nors koks enklialis (tiesos)?

Tad parodykite mums jį.Jūs elgiatės tik pagal savo spėliones ir sakote netiesą.

 

149.Sakyk ( O Muahammad) :" Allah turį įtikinantį įrodymą ( to,ką jūs meluojate).Jeigu tik Jis panorėtų,tuojau pat nukreiptų jus visus tiesiu keliu".

 

150.Sakyk:"Sukvieskite čia liudininkus,kurie liudija,kad Allah udraudė (valgyti) tai,(ką jūs vadinate).Net  tada jeigu jie  ir paliūdytų (tai),tu neprisijunk prie jų ir nenuolaidiauk jų ugaidom,tų kurie neigia Mūsų enklus

ir netiki kitu gyvenimu.Jie-ir prilygina Viešpačiui savo (kitus dievus).

 

151.Sakyk:"Ateikite ir aš pranešiu jums tai ką jums įsakė jūsų Viešpats.(kuris paliepė) negarbinti Jo kartu su kitais dievais,gerbti savo tėvus,neudyti savo vaikų,(baiminantis neturto)-juk Mes daliname jums ir

 jiems likimus,nesielgti pasibjaurėjančiai,nei atvirai,nei slapčia;neumušinėtį gyvų būtybių,kuriuos udraudė Allah,išskyrus tada,tik kai jūs turite(tam) teisę.Visa tai jums įsakė Allah, - galbūt jūs susiprasite.

 

152.Ir nesiartinkite prie našlaičių turto,tik tai su tuo,kas geriausia,tol kol jis nesutvirtės(nesulauks pilnametystės); pripildykite su kaupu,ir pasverkite sąiningai.Mes nieko mogui nepavedam,išskyrus įmanomą jam.

O kai jūs kalbate,tai kalbėkite tiesą,bent jau nors savo giminaičiams,ir vykdikite įsakymus Allah.Tai Jis jau jums yra pasakęs - galbūt jūs prisiminsite.

 

153. Ir (inokitės), kad šis (kelias) - tiesus (teisingas) kelias,(kurį nurodiau) Aš.Sekite juo,ir nesekite kitais kelias,nes jie iškreips jus iš kelio,kurį nurodė jie.

Tai įsakė Jis jums,gal būt jūs tapsite dievobaimingais.

 

154.Vėliau (Pasakyk O Muhammad):"Mes Mozei Šv.raštą patikėjome kaip  (Mūsų geros valios) ubaigtį tiems,kurie darė tik gerus darbus,kaip visos visatos paaiškinimą,kaip vadovavimasį tiesiu keliu,

kaip pasigailėjimą:galbūt  jie patikės tuo,kad stos jie priešais Dievą".

 

155.Ir šis (Koran'as) tai palaimintas Šv.Raštas,kurį pasiuntėmėme Mes.Tad sekite paskui jį,ir bijokitės Dievo.Galbūt jūs gausite atleidimą.

 

156.(Šis Šv.Raštas yra pasiųstas jums) dėl to,kad nesakytumėte jūs:"ištiesų Šv.Raštas buvo pasiųstas tiktai dviems tautoms dar iki mūsų,ir ištiesų mes nesirūpinome jos mokymusi.

 

157.ir kad jūs nesakytumėte (ir to) :"Jeigu mums būtų buvęs pasiųstas Šv.Raštas,tai mes būtume tiesiasniame kelyje,nei jie".Jums buvo suteikta jūsų Viešpaties ir aiškūs enklai,ir

vadovavimasis,ir pasigailėjimas.Tai kas gi nesąiningesnis,nei tas kuris neigia enklus Allah,ar tas kuris niekina (juokiasi) juos?Mes atlyginsime iauria bausme tuos,kurie niekina Allah'o enklus.

 

 

158.Nejaugi jie tikisi,kad pasirodys jiems angelai,ir  tavo Viešpats (duos komandą)  (bausmei) ar taip pasirodys koks nors tavo Viešpaties enklas?

Tą dieną,kai pasirodys toks Viešpaties enklas,niekam neatneš naudos nors ir jis įtikės (tą pačią dieną),jeigu jis buvo netikintis ir nedarė gerų darbų(vardan tikėjimo).Sakyk ( O Muhammad ):

"Laukite ( O jūs netikintieji,teismo dienos),ištiesų mes irgi laukiame.

 

159.Juk ištiesų tu nėkiek neatsakingas u tuos,kurie padarė tarpus (suskaldė) savo religijoje, ir pasidalino į sektas.Ištiesų juk jiems reiks atsiskaityti prieš Allah,o jau Jis parodys jiems tai,kaip jie elgėsi.

 

160.Tam,kuris ateis pas Allah su geru darbu (noru) ,jam atsilygins dešimteriopai.Tam kuris ateis pas Allah su pykčiu,nebus parodyta nesąiningumo.

 

161.Sakyk:"Ištiesų,mano Viešpats išvedė mane į tiesų kelią su tikra religija,su tikėjimu Ibrahim'o-hanif'o.O jis juk nebuvo daugiadievis".

 

162.Sakyk:"Ištiesų mano malda,mano garbinimas(Allah),gyvenimas mano,ir mirtis mano - Allah valdioje,pasaulio Viešpačio,

 

163.kuris neturi sąjungininkų,toks tikėjimas įsakytas man,ir aš - pirmutinis iš atsidavusiųjų Jam.

 

164.Sakyk:"Nejaugi aš galiu pripainti kitą Viešpačiu nei Allah? Juk Jis visos visatos Viešpats"Ir kokį blogį mogus bepadarytų,tiktai jis atsakingas u (savo poelgį).Ir niekas kito naštos neneš.

O poto jūs būsite sugrąinti pas jūsų Viešpatį,ir Jis jums išaiškins tai,kur nesutardavote tarpusavy.

 

165.Tai Jis jus padarė emės įpėdinias ir išaukštino jus vienus tarp kitų palaipsniui,kad išbandyti jus tame,ką Jis suteikė jums.Ištiesų tavo Viešpats greitas bausmėje,ir,ištiesų  Jis Atleidiantis,Gailestingas.