اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

KOKIE TURI BŪTI MUSULMONĖS DRABUŽIAI

Žodis "Hidabas" reiškia specialų musulmonės moters drabuį, kuris turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Šie reikalavimai yra tokie:

1- Drabuiai turi udengti visą kūną, paliekant atidengtas tik rankas ir veidą (pagal kai kurias Fikh mokyklas).
2- Drabuių mediaga neturi būti plona, kad nepersimatytų oda.
3- Drabuiai turi būti laisvi, kad nesimatytų kūno formos.
4- Moterų drabuiai neturi būti panašūs į vyrų drabuius.
5- Drabuių dizainas neturi priminti tų drabuių, kuriuos nešioja netikinčios (Kufr) moterys.
6- Drabuių dizainas neturi būti iššaukiantis, kad nepatrauktų monių dėmesio.
7- Drabuiai neturi būti nešiojami dėl to, jog suteiktų juos nešiojančiam mogui reputaciją ar pakeltų jo padėtį visuomenėje.

Visų šių reikalavimų prieastis yra ta, jog apsaugoti moterį nuo geidulingų vyrų vilgsnių. Moteris turi stengtis nepatraukti į save dėmesio. Vyrui yra leidiama pavelgti į moterį, tačiau jam yra draudiama antrą kartą į ją iūrėti, nes tai skatina nepadorias mintis.

Islamas saugo ir gina moterų padorumą, būtent dėl to Allah davė monėms šiuos įsakymus. Šiais laikais moterys yra išnaudojamos, moterų seksualumas bei visa, kas moteriška yra atvirai vaizduojama reklamose vien tik dėl to, jog patraukti vyrų dėmesį, apeliuoti į jų seksualinius troškimus ir tokiu būdu parduoti produktą. Argi moteris yra iš tiesų laisva mūsų modernioje visuomenėje? Tikriausiai reiktų atsakyti, jog „Ne“. Tai patvirtina nuolatinis spaudos brukimas visokiausių idealios moters standartų: kaip ji turėtų atrodyti, kaip ji turėtų elgtis, kaip ji turėtų mylėtis, kiek ji turėtų udirbti ir pan. Daugeliui moterų tai varo depresija, nes ne visos toli grau atitinka tokius standartus. O tai savotiškai įkalina moterį, prikausto ją prie tam tikro etalono. Taigi, ji nėra laisva.

Islamas išlaisvino moteris prieš 1400 metų. Allah Šv.Korane sako, jog moterys turi saugoti savo kuklumą:

"Pasakykite tikinčioms moterims, jog jos nuleistų savo vilgsnius emyn ir saugotų savo kuklumą, jos neturi rodyti savo groio, išskyrus tai, kas natūraliai privalo matytis. (Šv.Koranas, 24:31)

"Pasakykite tikintiems vyrams, jog jie nuleistų savo vilgsnius emyn ir saugotų savo kuklumą; to dėka jie bus tyresni ir Dievui viskas yra inoma, ką jie daro" (Šv.Koranas, 24:30)

                              KODĖL MUSULMONĖS MOTERYS NEŠIOJA HIDŽABĄ

Straipsnį parašė aštuoniolikmetė musulmonė iš Kanados Sumayyah Hussein.

Aš sėdiu klasėje ir laukiu, kol mokytoja baigs dėstyti pamoką. Nuskambėjus skambučiui, prie manęs prieina mergina su gerai man paįstama veido išraiška. Ji norėtų paklausti „asmenišką klausimą“...

"Kodėl musulmonės moterys nešioja hidabą?"

Tai jau ne pirmas tokio pobūdio klausimas, todėl aš manau, jog nepaisant to, jog šia tema yra labai daug prirašyta visokiausių straipsnių, tačiau vis dėlto to neutenka. Apie tai reikia nuolatos kalbėti.

Vienas iš pagrindinių dalykų, ką klaidingai galvoja kitų religijų atstovai, jog merginos ir moterys yra verčiamos nešioti hidabą.

Sumayya Syed, 16 metų mergina sako, jog tėvų noras čia niekuo dėtas. Tiesą sakant, ji stebina daugelį monių sakydama, jog hidabą turėtų nešioti kiekviena moteris. Kodėl?

Syed sako, jog jeigu moters kūnas būtų udengtas, tuomet vyrai turėtų spręsti apie moterį pagal jos protą, atsivelgdami į jos asmenybę, charakterį, moralę ir t.t. "Aš visiems sakau, jog hidabas nėra privalomas dalykas, bet tai yra Kūrėjo duota teisė moterims. Jis man naudingas, tai kodėl gi jo nenešioti? Hidabas yra tai, ko kiekviena moteris turėtų norėti“. Sakysite, jog vyrai gali spręsti apie moteris pagal jų protą bei asmenybę net ir tuomet, kai jos neusidengusios savo kūno? Na, tai įmanoma, tačiau, mielos moterys, pasiklauskite vyrų, ar tikrai jie jau taip sąiningai neatkreipia dėmesio į jūsų kūną? Būkite atviros sau, ir prisipainkite, jog jūsų kūnas, jūsų seksualumas tikrai labai rūpi vyrams.

Kiti monės domisi, ar moterims reikia nešioti hidabą visur, t.y namuose, miegant, duše ir pan. Iš tiesų ne. Moterims reikia usidengti savo kūną tik prieš tuos vyrus, kurie nėra jos giminaičiai (t.y. ne tėvas, ne brolis, ne dėdė ir pan.), tam, kad apsisaugoti nuo netinkamų veiksmų ar minčių, kurie gali kilti vyrams.

Taipogi yra manoma, jog tos moterys, kurios nešioja hidabą, yra imigrantės, kurios nemoka anglų kalbos ir yra visiškai atsilikusios nuo gyvenimo. Būtent dėl to į jas yra iūrima kaip į „antrarūšes“.

Tačiau daugelis apklaustų moterų patikino, jog yra daugybė privalumų, kuriuos teikia hidabas. Tai ir kuklumas, ir pagarba sau ir kitiems, ir pasitikėjimas savimi, nes nereikia nuolatos galvoti, kuri lašinių „rinkė“ išvirtusi, nereikia jaudintis, kad tave mintyse nurenginėja vaikinai, esi laisva, nes nepasiduodi tam „Kosmopolitan“ urnalo kuriamam „manekenės“ įvaizdiui.

Laikui einant, monės paįsta tave tokią, kokia tu esi, ir nebekreipia dėmesio į hidabą. Jie vertina tavo protą, tavo charakterį, o ne tavo groį ir tavo drabuius. Hidabas apsaugo tave nuo pinklių, į kurias papuola beveik kiekviena mergina. Ne paslaptis, jog kai kurios merginos paaukoja skanesni kąsnį tam, kad nusipirktų madingus batus ar drabuį, kuris viso labo po keleto metų tampa skuduras, tinkamas tik grindims plauti. Nešiojant hidabą tu parodai, jog tavo siela yra laisva. Tu nepriklausai nuo mados. Tavęs negundo spaudoje reklamuojami dalykai: „pirkite tą, pirkite aną...“ Savo pinigus, laiką ir energiją skiri rimtiems dalykams. Tau nereikia rūpintis , kad neturi kokio nors drabuio, kuris padaro tave „kietą“. Hidabas parodo, kas yra tavo tikrieji draugai.

Rūbą galima pakeisti, tačiau savo asmenybės, savo charakterio – ne. Todėl nešiojant hidabą, labai greitai galima atskirti, kas yra tavo tikrieji draugai. Tie, kurie vertina tave pagal tavo išvaizdą, greit nuo tavęs nusisuks, tačiau tik tikrieji draugai, kuriems rūpi tu pati išliks su tavimi."

Hidabas taipogi yra tarsi enklas, jog moteris yra musulmonė. Jai nereikia apie tai sakyti.

Tačiau, nešiojant hidabą iškyla ir tam tikrų sunkumų. Ne kartą seserys turi pakelti pašaipius ir eminančius vilgsnius, arba šlykščius komentarus. Būna, jog seserys yra apmėtomos, ar apspjaunamos. Kiek monių, tiek ir nuomonių.

Daugelis mano, jog kuo daugiau moteris usidengia savo kūno, tuo maiau laisvės ji turi. Tačiau, pagal islamišką tradiciją, viskas yra atvirkščiai. Kuo labiau ji atsidengia, tuo labiau paeidiama ji yra, ir kuo labiau usidengia, tuo didesnę vyrų pagarbą ji pelno.

Musulmonės moterys nesupranta, apie kokią laisvę kalba vakarietės. Joms taipogi neaišku, kodėl savo krūtų demonstravimas yra laisvės ir lygių galimybių išraiška? Žmonės turėtų suprasti, jog vyrai ir moterys yra lygūs ne savo kūno demonstravime, bet savo teisėmis. Tai, jog nusivilksite savo palaidinę ir pasišvaistysite krūtimis dar nereiškia, jog esate lygios su vyrais, o kūno usidengimas dar nereiškia, kad automatiškai jūs esate prispausta ir uguita.

Yra ir tokių musulmonių, kurios nenešioja hidabo, tačiau pritaria hidabo idėjai ir labai gerbia tas seseris, kurios jį nešioja. Tačiau nereikia pamiršti, jog hidabo nešiojimas nereiškia, jog tokia sesuo turi būti automatiškai gerbiama. Sesuo turi stengtis padoriai elgtis, gerbti save ir kitus, įrodyti savo proto sugebėjimus ir t.t. taigi, drabuiai negarantuoja automatiškos pagarbos musulmonei, jeigu jos elgesys yra iššaukiantis ir amoralus. Iš tiesų vidinis drovumas yra daug svarbiau nei išorinis drovumo demonstravimas. Sesers hidabas neteks jokios prasmės, jeigu ji elgsis nepadoriai, neturės drovumo. Apskritai, hidabas – tai vidinės drovos ir tikėjimo Dievu išraiška.

Žmonėms kyla daug klausimų, kodėl nors tiek vyrai, ir tiek moterys yra skatinami pasišvęsti Dievui, būti moraliais ir droviais, tačiau tik moterims yra liepta usidengti kūną. Apskritai, vyksta labai daug diskusijų, ar hidabas iš tiesų išlaisvina ar suvaro moterį, tačiau, Vakaruose atlikta statistika rodo, jog vyrai ir moterys yra traktuojami labai skirtingai.

Kalifornijos Universiteto iniciatyva atlikta statistinė apklausa patvirtina, jog spaudoje esančiose nuotraukose yra rodomi vyrų veidai ir moterų kūnai. Išanalizavus nuotraukas pastebėta, jog maiau negu pusė nuotraukos (apie 45%) vaizdavo moters veidą, tačiau vyrų nuotraukose veidas uėmė du trečdalius (65%) visos nuotraukos.

Taipogi buvo atlikta apklausa viename kolede. Buvo apklausta 40 studentų vaikinų ir 40 studenčių merginų. Studentams buvo liepta nupaišyti vyrą arba moterį, atskleidiant jo charakterį. Tyrimo išvados skelbia, jog vyrai piešiniuose yra vaizduojami labai ryškių veido bruoų, tačiau nupieštos moterys yra daugiau kūnas, kuris turi labai neymų veidą, arba kitais atvejais veidas yra beveik be bruoų.

Taigi, nereikia stebėtis šio tyrimo rezultatais, nes moterys pačios apnuogina ir demonstruoja savo kūną. Todėl, mielos moterys, nesistebėkite, kodėl vyrai jūsų nesupranta, kodėl jiems rūpi tik seksas, seksas ir seksas, kodėl į Jus iūri, kaip į sekso objektą, o ne kaip į mogų, nepasiūlo šilumos ir supratimo.

 
Atgal
Reklama