اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

KAIP TAPTI MUSULMONU?

 Šlovė Allah, Visatos Viešpačiui. Ramybė ir palaima Muhamedui, jo paskutiniam pranašui.

          Šio straipsnio tikslas yra suformuoti teisingą poiūrį į Islamą tiems, kas nori atsiversti į šį tikėjimą. Kai kurie monės mano, kad norint tapti Musulmonu reikia apie tai pranešti savo religijos dvasininkams, teisme arba kitoms instancijoms. Taipogi klaidinga yra nuomonė, kad tiems, kas priima Islamą, kaip asmeninį tikėjimą, yra išduodami paymėjimai, liudijantys asmenį esant musulmonu.
          Mes, savo ruotu, informuojame, kad religijos pakeitimo procesas yra labai lengvas ir visai nereikalauja anksčiau minėtų formalumų, nes Allah ir taip inomi mogaus sielos polėkiai. Vis dėlto asmuo, ketinantis tapti musulmonu, turėtų apie tai pranešti tam tikroms valstybinėms instancijoms vien dėl to , kad vėliau asmeniui norint atlikti HADŽ`ą (t.y. Piligrimystę) ir UMRĄ, nekiltų problemų.
Jeigu asmuo nori tapti musulmonu ir yra giliai įsitikinęs, kad Islamas yra teisinga religija, tuo atveju jam tereikia ištarti ŠAHADĄ, t.y. tikėjimo paliudijimą. Šv. Koranas tai aiškina taip:
“ISLAMAS yra religija, globojama Dievo (ALLAH) (Koranas 3:19).
Kitoje Šv. Korano vietoje Allah skelbia :
“Jeigu asmuo trokšta kitos religijos negu Islamas ir nepašvenčia savęs Allah, tai niekas kitas ir neprivers jo tapti musulmonu. Tačiau tas asmuo degs pragaro ugnyje” (Koranas 3:85).
      Islamas yra dominuojanti religija, kitų religijų atvilgiu. Allah Šv. Korane teigia :
“Jums AŠ atsiunčiau tiesos šaltinį KORANĄ ir todėl jį saugau” (Koranas 5:48).
      Muhamedas, Allah pranašas mokė :
Islamas yra paremtas 5 doktrinomis: išpainimas, kad nėra jokio kito Dievo išskyrus Allah  ir Muhamedas yra jo pranašas; malda ; išmalda vargšams ; pasninkavimas ramadano mėnesį; ir piligrimystė (HADŽ`AS)”.
           Šahada yra išpaįstama tokiais odiais :
AŠ-HADU-AN-LA-ILAHA-IL-AL-LAHO VA-AŠ-HADU-AN-NA  MOHAM-MADAN RASUL-UL-LA”,
Kurie yra suprantami kaip:
 “Aš išpaįstu, kad nėra jokio kito Dievo išskyrus Allah, taipogi aš išpaįstu  Muhamedą, jo pranašą”.
         Tačiau, kartoti šią maldą viešoje vietoje ar vienam neutenka. Reikia tikėti tuo, ką sakai. Tas asmuo, kuris nuoširdiai tiki Islamo mokymu visą savo gyvenimą, atranda savyje savąjį “AŠ”.
         Būtent tas jį skatina vystyti savo charakterį, ir tobulėti. Tikėjimo šviesa pripildo jo širdį tiesa ir taip mogus savo tikėjime randa prasmę.
Ką reiktų daryti po to, kai paskelbi save musulmonu? Toks asmuo turėtų suvokti Allah unikalumą, jo vienovę ir priimti jo reikalavimus. Asmens veiksmai ir odiai turėtų liudyti jo tvirtą tikėjimą.
Kokia Šahados odių prasmė? Pagrindinis bei esminis dalykas, kurį kiekvienas musulmonas turėtų inoti yra tai, kad nėra jokio kito Dievo, kurį  reikėtų garbinti, išskyrus Allah. Jis yra vienintelis dievas, kuris nusipelno būti garbinamas u tai, kad jis yra gyvybės davėjas, monijos globėjas ir maitintojas. Todėl mogus turi garbinti Allah, kuris tik vienas yra vertas būti garbinamu.
         Antroji Šahados dalis (t.y.Va-aš-hadu-anna moham-madan rasul-ul-la) teigia, kad pranašas Muhamedas yra Allah pasiuntinys ir tarnas. Ir niekas neturi tuo abejoti. Todėl musulmonai privalo paklusti Pranašo nurodymams , tikėti į tai, ko jis mokė, praktikuoti jo mokymą, vengti to, ką jis udraudė ir garbinti Allah jiems apreikštu būdu, nes tai, ko mokė Muhamedas buvo jam įkvėpta paties Dievo.
       Kokia garbinimo prasmė? Garbinti Dievą–tai nuoširdiai jam tarnauti, rodant pagarbą ir nuolankumą. Gilesnė garbinimo prasmė yra suvokiama kaip visiškas paklusnumas ir nuolankumas Allah įsakymams odiais ir darbais tiek aiškiai tai išreiškiant ir suvokiant, tiek besąlygiškai aklai tuo tikint.
         Dievo garbinimas yra dvejopas:
 1.Matomas (aiškiai parodomas)
 2.Nematomas (paslėptas)
MATOMAS garbinimo būdas susideda iš 2 Šahados dalių kartojimo, maldų, išmaldos davimo, Šv. Korano skaitymo, prašymo ar maldavimo Dievo malonės, Allah šlovinimo maldose, kūno plovimas prieš maldas ir t.t.
     Matomas Dievo garbinimo būdas yra išreikštas veiksmais.
NEMATOMAS garbinimo būdas yra tikėjimas į Allah, tikėjimas Paskutinio Teismo diena, tikėjimas Allah pranašais, tikėjimas mogaus likimo dieviškuoju nuosprendiu (t.y. gėris ir blogis mogaus gyvenime yra nulemtas Dievo).
     Toks garbinimo būdas nėra išreiškiamas kūno veiksmais, bet reikalauja širdies tyrumo bei dvasinių pastangų.
       Asmuo turi suvokti, kad toks dievo garbinimo būdas, kuris yra skirtas ne vienam Allah, bet ir kitiems Dievams, yra laikomas politeizmu (t.y. daugiadievystė, tikėjimas daugiau negu į vieną dievą), o tai kelia Islamo atsiadėjimą, atsimetimą nuo šios religijos.
        Kitas ingsnis engiant Islamo link yra mogaus apsivalymas prieš maldas. Taipogi asmuo turi rytis nusieminti ir be išlygų priimti Islamo taisykles. Jis taipogi privalo išsiadėti visų politeizmo bei klaidingų religijų formų. Jis turi atmesti blogį ir būti teisingu. Blogio atmetimas ir buvimas teisingu yra vienas iš Islamo moto, kuris yra išreikštas Dievo garbinimu: LĄ-ILA-HA-IL-LAL-LAH.
Allah Šv. Korane sako:
“…tas, kuris atmeta blogį ir įtiki į Allah yra tarsi tas, kuris tvirtai laiko akmenį savo saujoje ir neada jo paleisti…” (Koranas 2:256)
        Asmuo turi suvokti, kad nuoširdus išpainimas, kad “nėra jokio kito Dievo, išskyrus Allah, priklauso tik nuo jo meilės”, pasišventimo, tikėjimo bei paklusimo Islamo taisyklėms, kurios yra privalo-mos visiems musulmonams. Teigdamas, “jog nėra jokio kito Dievo, išskyrus Allah”, asmuo privalo mylėti Dievo vardan ir atmesti tai, kas nedora Dievo vardan.
         Tai yra kertinis šios religijos akmuo, kuris suteikia prasmę “AL VALA’i” ir “AL BARA’i”. T. y, musulmonas turi mylėti ir būti lojalus kitiems savo broliams musulmonams. Jis turi atsiriboti nuo netikinčiųjų bedievių ir stengtis būti jų neįtakotas tiek odiniu, tiek religiniu aspektu.
          Todėl, lai nuemintoji malda Allah'ui apvalo širdis ir sielas siekiančiųjų tiesos ir tegul Allah palaima būna su visa tikinčiųjų bendruomene. AMEN.
 
Atgal
Reklama