اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

DŽINAI

Vertė: Jurgita Azhar

Turbūt, kiekvienas iš Jūsų ino Aladiną, personaą iš 1001-nos nakties pasakų, ir jo stebuklingą lempą, kurią patrynus išlenda dinas, išpildantis 3 Jūsų norus. Iš tiesų dinai nėra tos būtybės, kurios pildo Jūsų norus. Daugelio šalių folklore egzistuoja mogaus akiai nematomos būtybės: troliai, kaukai, aitvarai, naminukai, fėjos ir kt., kai tuo tarpu Islame tokios būtybės yra vadinamos dinais. Dinai, kurie yra sukurti iš ugnies, yra protingos būtybės. Prieš islaminėje tradicijoje dinai buvo dykumų bei šaltinių dvasios. Islame, savo ruotu, jie yra ymiai svarbesni folklore, ypač pasakojamojoje tautosakoje, negu religijoje.

Dinai turi galią pagelbėti monėms arba juos prakeikti, dėl to yra grupuojami į blogus bei gerus. Egzistuoja pasakojimas, jog vieną kartą grupė dinų išgirdo kaip Pranašas Muhamedas (saws) pamokslaujant, įtikėjo tuo, ką išgirdo ir priėmė Islamą toje vietoje, kur dabar stovi Dino mečetė Mekoje. (Sura 72:1-5). Remiantis kitu pasakojimu, dinas padėjo karaliui Saliamonui pastatyti šventyklą Jeruzalėje.

Dinai turi savo gentis bei karalius. Jie yra vyriškosios bei moteriškosios giminės ir jie tuokiasi tarpusavyje. Retkarčiais pasitaiko, jog jie tuokiasi ir su monėmis. Prieš islaminėje Arabijoje dinai būdavo įkvėpimo šaltinis pranašams, yniams bei poetams. Buvo laikoma, jog poetas kalba ne savo sukurtomis eilėmis, tačiau visą tai jam yra duota dino...taigi, galima sakyti, dinai buvo tas pats, kas mūzos Graikijoje. Kai Pranašas Muhamedas (saws) pradėjo skelbti Dievo apreiškimą - Šv.Koraną, daugelis tuometinių Arabijos gyventojų galvojo, jog šis yra apsėstas dino, tačiau ilgainiui tokia nuomonė atkrito.

Dinas -  tai ne vienintelis odis pavadinti šiai būtybei. Šv.Korane tokios maištingos būtybės yra vadinamos šėtonu. Jos trukdo besimeldiančiajam. Yra manoma, jog ant kiekvieno mogaus peties sėdi dinas ir gundo mogų nusidėti, kad galėtų paliudyti prieš šį mogų Paskutiniojo Teismo Dieną.

 
Atgal
Reklama