اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

KODĖL ISLAMAS DRAUDŽIA KIAULIENĄ

Vertė: Rashid Shamsi

              Pasak anglų patarlės: “Tampame tuo, ką valgome”. Iš tiesų, tai, ką valgome ir geriame, turi tiesioginės įtakos mūsų veiklai. Todėl Islamas nubrėia grietą ribą tarp tinkamo ir netinkamo maisto. Vienas iš tokių draudimų, padedantis laikytis kūno ir sielos švaros – draudimas valgyti kiaulieną. Pasak gydytojų ir medicinos ekspertų – kiauliena yra alinga. Jos vartojimas maina mogaus dvasinius bei moralinius gabumus.

Žmogus – kūno ir sielos derinys. Taigi viskas, kas kenkia vienam, kenkia ir kitam. Vartojama kiauliena pamau slopina gėdos jausmą, todėl ten, kur ji yra kasdienis maistas, tokios vertybės kaip, kaip skaistybė, drovumas, kuklumas tampa praeities reliktais. Seksualinė laisvė skverbiasi į kultūrą, tampa norma.

Šv.Koranas draudia kiaulieną, ir musulmonai nedrįsta jos liesti. Kita vertus, tas pats draudimas išsakytas ir Biblijoje, visgi krikščionys sulauė jį ir apskritai umiršo apie jo egzistavimą. Šiandien vakariečiai pripaįsta, kad kiauliena yra sunkus, gausus proteino maistas. Visgi, kai kurie iš jų pateisina jos vartojimą tuo, kad pasaulyje jaučiamas maisto trūkumas, kiaulės, dėl savo gausios populiacijos galėtų šią problemą išspręsti. Panašiai galima būtų svarstyti ir apie šunų mėsą, bet tikriausiai tampa bjauru vien apie tai pagalvojus. Matyt taip, kaip musulmonui pagalvojus apie kiaulieną.

Kraujas – mogaus gyvybės šaltinis, o viskas, ką mes valgome įtakoja kraujotakos sistemą, todėl būtina atidiai pasirinkti maistą. Šis pasirinkimas yra paprastas, jei prisilaikome Korane ir Sunoje (pranašo Mahometo pamokymuose) išdėstytų taisyklių. Draudimas vartoti tam tikrą maistą pirmiausiai yra monių labui.

Kiaulė yra tingi ir neišranki poravimosi metu, ji purvina, gobši ir linkusi persiryti, nemėgsta saulės šviesos. Kiaulės ėda praktiškai viską. Tarp gyvūnų, kiaulės kūnas yra geriausia terpė veistis mikrobams. Todėl jos mėsa netinkama vartoti maistui.

Kai kurie monės įrodinėja, kad švariai uaugintos šiuolaikinės kiaulės mėsa yra tinkama maistui. Bet kuo jūs bemaitintumėte, kiaulė lieka kiaule. Tai ne augalas, kurį galima keisti skiepijant.

Medicininių tyrimų parodymai:

Dr. E. Kazim savo straipsnyje “Islamo draudiamo maisto medicininiai aspektai” (1981m. Sausis) rašo: “Kiaulės ėda viską, netgi dvėselieną. Yra daugybė ligų, kuriomis mogus gali nuo jų usikrėsti. Taip pat buvo atlikti nuodugnūs tyrimai su vyresnio amiaus monėmis, kurių kraujagyslėse buvo rasta sukietėjimų (šis procesas vadinamas ateroskleroze). Jei susiformuoja krešulys, galima trombozė, širdies smūgis ir panašiai. Aterosklerozė priklauso nuo mogaus maitinimosi būdo. 100g. lašinių yra 2800 vienetų vitamino D ir visai nėra vitamino A. ištirta, kad vitaminas D sukelia ateromą, kadangi jis sustiprina kalcio absorbciją kraujagyslėse. Cholesterolio kiekis mogaus kraujyje priklauso ne nuo jo suvartojamo cholesterolio, bet nuo suvartojamo gyvulinių riebalų kiekio, kuris pakelia beta-lipo proteinų lygį kraujyje. Gyvuliniuose riebaluose yra sutirštintų riebiųjų rūgščių, kurios yra viena iš ateromos prieasčių. Vidutinio riebumo kiaulienoje yra 25% proteinų ir 50% riebalų. Atsivelgiant į medicininius tyrimus, riebalų kiekis kiaulienoje yra daug didesnis negu kokioje nors kitoje mėsoje (jautienoje, avienoje ir kt.), ir ji ilgiau virškinama”.

Dr. M. Jaffer straipsnyje “Islamiška apvalga” (Londonas, 1997m., Sausis) išvardino 16 rūšių kenksmingų mikrobų, kurie buvo atrasti kiaulienoje modernių mokslinių tyrimų metu ir taip pat paminėjo ligas, kurias gali sukelti šie mikrobai. Didioji dalis pacientų, kurie kenčia nuo kaspinuočių yra tie monės, kurie vartoja kiaulieną. Kitos ligos, kurios priskiriamos kiaulienai ir yra sukeliamos trichinosių ir skrandio kirmėlių taip pat uima pirmą vietą tokių monių tarpe”.

Dr. Glenas Shepherdas savo straipsnyje “Kiaulienos vartojimo pavojai” išspausdintame laikraštyje “Washington Post” (1952m. Geguė), parašė: “Kas šeštas Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados mogus turi mikrobus savo raumenyse – Trichinosis – nuo kiaulienos vartojimo ukrėstos trichinelioze arba trichina kirminais. Dauguma šių monių, kurie yra infekuoti šia liga, daniausiai pradioje nepastebi jos simptomų. O tie, kurie vis dėlto juos pastebi, gyja lėtai, kai kurie tampa laikinais invalidais arba miršta. Visi jie buvę nerūpestingi kiaulienos vartotojai.

Niekas neturi imuniteto šiai ligai ir ji yra neišgydoma. Nei antibiotikai, nei vakcinos, nei kiti inomi vaistai nepaveikia šių smulkių mirtinų kirmėlių.Vienintelis teisingas sprendimas – apsisaugoti nuo infekcijos”.

Perskaičius Dr. Shepherdo teiginius, aišku, kad nėra jokios garantijos neusikrėsti trichinelioze valgant kiaulieną. Todėl šiuolaikiniai gydytojai sergantiems pirmiausia pataria atsisakyti trijų dalykų: alkoholio, kiaulienos ir rūkymo.

Musulmonai laikosi Allaho įstatymų, kurie yra aukštesni u bet kokius medikų patarimus. Šv.Korane sakoma: “Valgykite leistiną (halal) ir gerą maistą, kurį Allahas jums dovanojo ir dėkokite Jam u gėrybes, jeigu jūs Jį garbinate. Jis jums udraudė tiktai dvėselieną, kraują, kiaulieną ir tai, kas buvo paaukota ne Dievui”. (16: 114-115).

Aukščiau minėti Korano ajatai yra Visatos Kūrėjo ir Visagalio Valdovo paliepimai, kuriems privalo paklusti visi musulmonai. Tai yra tiesus atsakymas tiems, kurie paprastai klausia, kodėl musulmonai susilaiko nuo kiaulienos valgymo.

 
Atgal
Reklama