اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

Straipsnį parašė S.M. Bleher

Straipsnį vertė J. S. Azhar

Alkoholis – didelė problema

 Turbūt kiekvienas iš jūsų sutinka, jog ten kur alkoholis, ten ir problemos, na, kad ir vairavimas išgėrus, ar įvairaus pobūdio nusikaltimai, kurie yra padaromi išgėrus…Tačiau daugelis iš jūsų teigia, jog alkoholio vartojimas su saiku dar niekam nepakenkė. Mielieji, pavelkime i faktus:

 Faktai

 Alkoholis iš tiesų yra didesnė problema, negu kad mes įsivaizduojame, ir ji prasideda vos tik pradėjus vartoti alkoholį. Remiantis vyriausybės išleista publikacija apie visuomenės sveikatą (1993) 20% jaunuolių nuo 9 iki 15 metų amiaus jau yra paragavę alkoholio būdami tik 8-nerių metų, o 89% jaunuolių pirmą kartą paragavo alkoholio būdami 15-iolikos. 12% (daugiau negu viena dešimtoji) visų paauglių yra reguliarūs alkoholio vartotojai. Remiantis ‘Social Trends’ urnalo atlikta apklausa, beveik trečdalis Didiojoje Britanijoje gyvenančių vyriškos lyties atstovų yra pastovūs ir besaikiai alkoholio vartotojai. šis skaičius moterų tarpe sudaro 11% visų moterų, gyvenančių Didiojoje Britanijoje. Galbūt jums bus įdomu suinoti, jog nepaisant tokių smulkių nusikaltimų, kaip girtumas viešoje vietoje ar vairavimas išgėrus, teismai yra pilni bylų dėl mušamų vaikų ar monų, vandalizmo bei sunkaus kūno sualojimo. Vyriausybės Sveikatos Apsaugos departamentas bei darbo grupės turėjo išleisti tam tikrus įstatymus, kurie drausmintų geriančiuosius darbo metu. Sveikatos Apsaugos departamentas išleidia dideles pinigų sumas ligų, sukeltų alkoholio, gydymui. Kiekvienų Šv.Kalėdų metu vyriausybė organizuoja didelę kampaniją, skirtą kovai su alkoholizmu, bei vairavimu išgėrus. Tačiau, nors vyriausybės atstovai ir skundiasi dideliu pomėgiu alkoholiui šalyje, tačiau jie yra bejėgiai ką nors pakeisti, nes prekyba alkoholiu į valstybės idą įneša didelę dalį visų mokesčių.

 Islamiškas poiūris

 Islamas šiuo klausimu turi vienareikšmišką poiūrį. Čia yra vertinama tiek moralinė bei dvasinė tautos sveikata, tiek ir fizinė tautos būklė. Remiantis Islamu, viskas, kas trukdo normaliam mūsų smegenų darbui, bukina pojūčius, maina mūsų gėdos bei atsakomybės jausmą ar aptemdo bendrą mogaus suvokimą, YRA BLOGA.(o į tai įeina alkoholis bei kiti normalią smegenų veiklą stabdantys kvaišalai, cigaretės ar narkotikai). Turint omenyje, jog skirtingi monės skirtingai reaguoja į tuos pačius stimuliuojančius kvaišalus, mes negalime spręsti, kokia yra riba. Daugelis monių galvoja, jog gali kontroliuoti savo išgeriamo alkoholio kiekį, tačiau visados būna taip, jog jie išgeria “viena taurele per daug”. Islamas kategoriškai teigia, jog jeigu bet kokia mediaga stipriai aptemdo mūsų protą, ji yra draudiama nors ir maais kiekiais. Islamas šiuo atvilgiu grietai pasisako prieš bet kokių narkotikų, įskaitant ir alkoholį, vartojimą. Jis draudia ne tik perdauginimą, bet ir, apskritai, jų vartojimą.  

 Dar vienas draudimas

 Daugelis iš jūsų gali prisiminti Ameriką ir nepavykusį bandymą udrausti alkoholio vartojimą, kai visa tai buvo daroma pogrindyje. Kadangi Dievas labai gerai ino mogaus prigimtį, Islamas pripaįsta, jog neigiamos ydos gali būti labai giliai įsišaknijusios mogaus viduje, ir dėl to yra labai sunku jų atsikratyti, netgi jei mogus pats to nori. Norint sustiprinti mūsų visuomenės moralę bei dvasinį identitetą, palaipsnis alkoholio udraudimas turi būti vykdomas kartu su specialia švietimo programa. Prieš 14 amių, Islamui įsigalėjus Vidurio Arabijoje, bei tęsiant judėjų-krikščioniškąją tradiciją, monės labai gerai suprato alkoholio daromą alą, tačiau kovoti su pomėgiu alkoholiui nebuvo taip lengva. Pirmame apreiškime Šv.Korane yra pripaįstama alkoholio nauda (tarkime jo medicininis panaudojimas), tačiau ten yra taipogi pasakyta, jog jo daroma ala yra daug didesnė, negu teikiama nauda. Šv.Korane yra taipogi parašyta, jog musulmonams yra draudiama melstis, esant girtiems, ir tuo yra leidiama suprasti, jog dvasingumas ir alkoholis yra du tarpusavyje nemaišomi dalykai. Praėjus daugeliui metų alkoholis buvo udraustas kaip velnio išmislas. Tuo metu pirmieji musulmonai, kurie sekė Pranašo Mohamedo  pamokymais, suprato alkoholio daroma alą, bei naudą, kurią teikia sekimas Islamiškomis vertybėmis, kurių dėka formuojamas tvirtas visuomenės pagrindas. Jie su diaugsmu išpylė visas savo turimas alkoholio atsargas, ir Medinos gatvėse tuo metu plaukė alkoholio upės.

 Taupanti visuomenė

 Moderni visuomenė labai daug kuo skiriasi nuo tų laikų visuomenės. Mes didiuojamės techniniais pasiekimais, tačiau mes taipogi galime pasigirti įpuolę į girtumo liūną ir jaučiame jo daromą alą, praradę moralinę sąmonę, bei nesuvokiantys savo krypties gyvenime. Mes pamiršome, jog monių civilizacijai yra daug daugiau svarbių dalykų negu materialinė gerovė. Išsiilgę tikro mogiškumo bei humaniškumo, daugelis siekia nusiraminimo bei usimiršimo alkoholyje bei narkotikuose. Tačiau, tai ne išeitis. Žiūrėdami ir mokydamiesi iš graudios Amerikos patirties, kuomet ginkluotosios tarnybos kovojo su gangsterių grupuotėmis, ir, savaime suprantama, pralaimėjo, atsigręiame į Islamą, kuris rodo bei moko mus, jog tyra, švari bei laiminga visuomenė gali būti sukurta, ir visai nereikia gėdytis savo tamsiosios pusės, ar būti paskendus kaltėje bei nusivylime. Tačiau kitą kartą, kuomet Jums vėl kils noras nuplauti savo negandas bei nuoskaudas alkoholio taurelėje, po to kitoje, o po šios, ir trečioje….sustokite, ir susimąstykite apie Islamo Jums teikiamą alternatyvą.

 
Atgal
Reklama