اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

 WUDHU MASAA'IL

Mas'ala: reiškia "problemą, klausimą". Tai Islamiška teisė, nurodanti elgesio normas ir nuostatas. Mas'ala daugiskaita yra masa'il.

  1. Wudhu nenusitrauks, jei kraujas ar pūliai iš aizdos ar opos nebėga. Tik tekantis kraujas ar pūliai iš aizdos ar opos sulauys Wudhu.

  2. Jei pučiant nosį, iš jos išeina kraujo krešuliai, Wudhu nenutruks. Wudhu nutruktų, tik jei kraujas būtų skysto pavidalo.

  3. Trūkus iškilusiam spuogui Wudhu neteksite tik tokiu atveju, jei ištekės iš to spuogo skystis.

  4. Jei seilėse daugiau kraujo negu pačių seilių, Wudhu nutruks (jei seilės rausvos dėl kraujo).

  5. Aptiktas kraujas tik ant dantų krapštukoko, bet ne seilėse, Wudhu nenutrauks.

  6. Skystis iš skaudančios ausies nutrauks Wudhu, net jei toj ausį nėra spuogo ar aizdos.

  7. Skystis tekantis iš akių, joms skaudant, sulauys Wudhu.

  8. Jei vyras umiega Sajdah pozicijoje ir nenuvirsta, jo Wudhu išliks, tačiau Wudhu nutruks, jei tokioje pozicijoje umigs moteris.

  9. Abejonė Wudhu nenutraukia. Jei kas prisimena padaręs Wudhu, bet negali prisiminti, ją nutraukė ar ne. Esant tokiai abejonei, Wudhu skaitoma galiojančia.

  10. Jei darant Wudhu iškyla abejonė, kad kuri nors vieta liko nenuplauta , ją reikia nuplaut. Tačiau iškilus tai pačiai abejonei jau atlikus Wudhu, Wudhu vadinsis ubaigta ir į tą abejonę dėmesys daugiau nekreipiamas.

  11. Jei atlikus Wudhu aiškiai prisimenama, kad liko nenuplauta kokia nors vieta ar galvos Masah neatlikta, būtent tik tą vietą reiktia nuplaut ar galvos Masah atlikt. Wudhu kartot iš naujo nereikia.

  12. Be Wudhu neleidiama liesti Šv. Koraną ar kitą daiktą ant kurio urašyta Šv. Korano eilutė-(s).

  13. Mustahab prieš kiekvieną Salaah atlikti Wudhu, nors jai dar ir nenutrūkus ir jei prieš tai buvo atlikti nors du Rak’aatai Salaah.

  14. Sušlapus lietuje, vonioje, plaukiojant ir t.t. keturioms kūno dalims kurias atliekant Wudhu nuplauti yra Farz, Wudhu vadinsis galiojanciu, netgi jei Wudhu atlikti ir neketinote.

  15. Atliekant Wudhu taškyti vandenį yra Makrooh.

  16. Atliekant Wudhu neusimerkite taip, kad akių kampai ir blakstienos liktų sausi. Tai daryti yra Makrooh Tahrimi (beveik tas pats kas Haraam). Akių kampučiams ir visoms blakstienoms likus sausiems, jūsų Wudhu bus neubaigtas.

  17. Atliekant Wudhu būti susičiaupus taip, kad lūpos lieka sausos yra  Makrooh Tahrimi. Jei kuri nors lūpų vieta lieka sausa, jūsų Wudhu bus neubaigtas.

  18. Jei kokia nors vandens nepraleidianti mediaga (guma, daai, nagų lakas ir kt.) yra prilipus prie tų kūno dalių, kurias nuplauti yra Fardh, jūsų Wudhu negalios. Jei atlikus Wudhu suvokiate, kad pvz. ant jūsų nago(-ų) yra guma ar lakas, Wudhu galios tik tada, jei tą gumą ar laką pašalinsite ir nagus nuplausite. Viso Wudhu iš naujo atlikti nereikia.

  19. Nebūtina nuimti kremą ar tepalą nuo aizdos ar opos, jei tai atlikti yra skauminga. Ir jei plauti tą vietą taip pat skausminga, papraščiausiai atlikite tos vietos Masah.

  20. Jei aizda ar opa yra sutvarstyta ir norėdami atlikti tos vietos Masah jums sunku tvarsčius nuimti ir rišti, ir jeigu ant sueidimo atlikti Masah yra pavojinga, tada Masah atliekama ant tvarsčio.

  21. Būtina nuimti tvartį ar pleistrą, kt., ir atlikti tos vietos Masah, jei tam nėra jokių kliučių.

  22. Masah geriausia atlikti per visą tvarsčio (pleistro ir kt.) paviršių. Wajib atlikti Masah daugiau nei per pusę tvarsčio. Wudhu negalios jei Masah atliksite per pusę ar maiau nei per pusę tvarčio.

  23. Jei atlikus Masah, tvarstis (ar kt.) atsiriša ar pasidaro laisvas, ir jūs suvokiate, kad aizda sugijo, tada Masah negalios. Tą vietą būtiną nuplauti. Viso Wudhu iš naujo atlikti nereikia.

  24. Jeigu jūsų barzda tanki, vandeniui pasiekti odos toje vietoje nėra Fardh. Fardh jei barzda reta ir pro ją matosi oda.

  25. Skystis, išbėgęs iš akių iovaujant, Wudhu nesulauo.

 

Pastaba: Nagai turi būti laikomi trumpi. Po ilgais nagais kaupiasi purvas. Wudhu ir Ghusl negalios jei susikaupę nešvarumai neleis prasiskverbti vandeniui. Laikyti ilgus nagus ir leisti po jais kauptis nešvarumams prieštarauja Islamiškai higienai ir Tahaarat (grynumo, sakaistumo; švaros) normoms.

Blogas kvapas iš burnos: Cigarečių, cigarų, alių svogūnų ir tt. kvapai yra atstumiantys Musalliams (besimeldiantiems) ir Malaa’ikai (Angelams). Rūkęs, prieš eidamas į Masjid (mečetę) turi pilnai ir labai gerai išsipalauti burną.

 

 
Atgal
Reklama