اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

Plauku dengimas



Daznai manoma, kad musulmones yra vieninteles, kurioms religija nurodo dengti savo plaukus. Tiesa, kad islama ispazistancios moterys, matyt, yra nuolankiausiai vykdancios religijos nurodyma ryseti galvos apdangala, bet islamas tikrai nera vienintele tai daryti liepianti religija.

Siame straipsnelyje trumpai apzvelgiama, kas sakoma apie galvos dengima judaizme, krikscionybeje ir islame.

Judaizmas

Rabinas Dr. Menachem M. Brayer (Yeshiva universiteto Biblijines literaturos profesorius) savo knygoje The Jewish woman in Rabbinic literature, teigia, kad anksciau zydems buvo iprasta viesoje vietoje dengti savo galva, kartais jos uzsirisdavo sali taip, kad butu matoma tik viena akis. Jis cituoja viena zymu senoves rabina: Izraelio dukterims nedera vakscioti neapsidengus galvu, Tebuna prakeiktas tas vyras, kuris leidzia savo zmonai nedengti savo plauku moteris, kuri demonstruoja savo plaukus didziuodamasi- prisaukia skurda i namus. Dr. Brayer taip pat mini, kad seniau buvo manoma, jog galvos nedengianti zyde pamina savo kukluma. Galvos apdangalas buvo ir taurumo zenklas, del sios priezasties prostitutems buvo neleidziama dengti plauku senojoje zydu visuomeneje. Prostitutes rysedavo specialu sali idant atrodytu siek tiek padoriau.

Dr. Bayer pazymi, kad ne visada moteru galvos apdangalas judaizme buvo kuklumo zenklas. Kartais jis simbolizuodavo prabanga, isskirtinuma, o ne kukluma. Jis taip pat rode moters auksta kilme. Galvos apdangalas rode ir moters auksta savigarba bei socialini statusa. Zemesnes klases moterys daznai rysedavo skaras, noredamos buti panasiomis i aukstesnes klases damas.
Judeju teise draudzia sakyti palaiminimus, melstis salia vienplaukes moters, nes neuzsidengusi savo plauku moteris yra laikoma nuoga. Senajame Testamente yra aiskiai parasyta, kad galvos nedengimas moteriai yra baisi geda, stai kodel dvasininkas turejo atidengti svetimavimu itartos moters galva. (Skaiciai 5:16- 18).

Europoje zydes denge plaukus iki 19 amziaus. Ir tik prasideje zydu persekiojimai priverte zydes atsisakyti galvos dengimo saugumo sumetimais. Deja, persekiojimams pasibaigus, nebuvo grizta prie sio religinio reikalavimo vykdymo.

Krikscionybe

Ka krikscioniu tradicija teigia siuo klausimu? Ar galvos dengimas taip pat ir krikscionei yra religinis nurodymas? Stai citata is Biblijos:

Noriu, kad zinotumete, jog kiekvieno vyro galva yra Kristus, o moters galva- vyras, o Kristaus galva- Dievas. Kiekvienas vyras melsdamasis ar pranasaudamas apdengta galva, paniekina savo galva. Ir kiekviena moteris, kuri meldziasi ar pranasauja neapgobta galva, paniekina savo galva ; tai tolygu buti nuskustai. Jei jau moteris neapsigobia, tai tegul ir nusiskuta plaukus. O jei moteriai geda nusiskusti plaukus, tegul apsigobia. Vyrui nereikia gobti galvos, nes jis yra Dievo atsvaitas ir atvaizdas. O moteris yra vyro atsvaitas. Juk ne vyras padarytas is moters, o moteris is vyro, taip pat ne vyras buvo sutvertas moteriai, o moteris vyrui. Todel moteris privalo ant galvos tureti valdymo zenkla del angelu. (Pirmas korintieciams 11, 3- 10)

Is pateiktos citatos matome svarbu fakta: prievole krikscionems dengti paukus yra vyro valdzios zenklas, gi islame hidzabas- kuklumo simbolis. Todel atrodo keista, kad salyse, kur krikscionybe yra paplitusi, vyrauja nuomonone, jog hidzabas- musulmoniu priespaudos rodiklis. Juk yra atvirksciai!

Sv. Tertulionas viename savo traktatu teigia: Jaunuoles, rysekite galvos apdangalus gatvse, kaip kad turite ryseti juos baznycioje, rysekite juos tarp nepazistamu, rysekite juos salia savo broliu....

Ar kas susimaste, kodel kataliku vienuoles dengia plaukus? Ar kas susimaste, kodel Marija, Jezaus motina, visuomet vaizduojama pridengta galva? Ar visiems zinoma, jog iki 1960- uju katalikes privalejo dengtis galva baznyciose (ir tik veliau si nuostata pradejo �liberaleti�)?

Islamas

Taigi, ne islamas buvo moteru galvos dengimo pradininkas. Sv. Korane ir vyrams, ir moterims liepiama nusukti akis ir saugoti savo kukluma, o moterims liepiama dengti ne tik plaukus, bet ir kakla bei krutine Sakyk tikintiems vyrams ir moterims, kad jie turi nuleisti zvilgsnius ir saugoti savo kukluma... Ir sakyk tikincioms moterims, kad jos nuleistu savo zvilgsnius ir saugotu savo kukluma; kad jos nerodytu savo grozio isskyrus tai, kas gali matytis, kad jos turi pridengti savo krutines... [24: 30, 31].

Sv. Korane aiskiai nurodoma, kad galvos apdangalas reikalingas kuklumo issaugojimui. Kodel tai taip svarbu? Sv. Korane rasoma: O, Pranase, pasakyk savo zmonoms ir dukterims ir tikincioms moterims, kad jos turi apsigobti savo kunus (iseidamos is namu) tam, kad jos butu atpazistamos ir nebutu trukdomos. [33:59].

Vadinasi, kukluma saugoti reikia tam, kad moterys nebutu trukdomos, t.y. del ju paciu saugumo.

Kaip matome, visose isvardintose religijose egzistuoja nurodymas moterims dengti savo plaukus, taciau islame, skirtingai nuo judaizmo, kur be visa kito galvos dengimas reiske ir tam tikra moteru socialini statusa, ir krikscionybes, kur reikalavimas dengti plaukus yra vyro valdzios israiska, hidzabas reikalingas moters apsaugai.

Saltiniai:

1. straipsnis1
2. straipsnis2
 
Atgal
Reklama